

Kawa kofeinowa to najpopularniejszy napój pobudzający na świecie. Jednak wśród nas są też kawosze, którzy z różnych powodów muszą uważać na ilość spożytej kofeiny. Jeśli jesteś jedną lub jednym z nich lub po prostu chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o swoim ulubionym napoju, w tym artykule przeczytasz wszystko, co musisz wiedzieć o zawartości kofeiny w kawie.
Chyba nikogo nie zdziwi fakt, że najważniejszym źródłem kofeiny w naszej diecie jest właśnie kawa. Kofeina, którą dzięki niej otrzymujemy, ma szerokie spektrum pozytywnego wpływu na organizm człowieka, od zmniejszenia uczucia zmęczenia, poprawy koncentracji, zwiększenia satysfakcji po zapobieganie wielu chorobom. I podczas gdy niektórzy kawosze sięgają po kawę właśnie ze względu na kofeinę i jej stymulujące działanie, inni muszą unikać tej substancji lub ograniczać jej spożycie.
Eksperci twierdzą, że potrzebujemy tylko 75 mg kofeiny, aby zwiększyć czujność i poziom uwagi, czyli mniej więcej tyle ile znajduje się w jednej filiżance espresso.
Optymalna ilość kofeiny na dzień to około 200 mg. Limit, którego nie zaleca się przekraczać zdrowym dorosłym, to około 350-400 mg dziennie. Jednak w okresie ciąży eksperci zalecają zmniejszenie tej maksymalnej ilości do około 150-200 mg.
Czy wiesz, że… kofeinę można przedawkować? Objawy obejmują zwiększoną nerwowość, kołatanie serca, ból głowy, problemy trawienne, ból oczu, suchość w ustach lub drętwienie szyi.
Średnia ilość kofeiny w filiżance zwykłego espresso, przygotowanego z kawy Arabica, mieści się w przedziale 60-90 mg. Wyniki badań laboratoryjnych naszych kaw wykazały na przykład, że zwykła filiżanka espresso z kawy Ebenica Brasil Santos (100% arabica) zawiera około 85 mg kofeiny. Jednak traktuj te dane wyłącznie jako wskazówkę – ilość kofeiny w Twojej filiżance może być zupełnie inna. Wpływa na to kilka czynników.
Chociaż istnieje wiele odmian kawowców, do przygotowywania kawy używane są głównie ziarna arabiki i robusty, przy czym robusta ma dwukrotnie większą zawartość kofeiny niż arabika. Jednak oprócz odmiany na ilość kofeiny w ziarnach wpływają również inne czynniki – na przykład skład gleby, w której uprawia się kawowce, a nawet stan zdrowotny roślin.
Czy wiesz, że… mieszanki (blendy) mogą zawierać ziarna Arabiki i Robusty zmieszane w różnych proporcjach? Na przykład nasze mieszanki Duetto i Gurmano zawierają 80% arabiki i 20% robusty. Wszystkie pozostałe nasze kawy, w tym mieszanki, to 100% arabica.
Choć może się to wydawać paradoksalnym, jaśniej palone kawy zawierają więcej kofeiny niż ciemniej palone ziarna.
Zasadniczo im dłużej kawa jest ekstrahowana, tym więcej kofeiny uwalnia się do wody. Oznacza to, że krótkie ristretto lub espresso, które parzy się przez około 25 sekund, zawiera mniej kofeiny niż kawa parzona przez pół godziny lub cold brew – czyli napój przygotowany przez kilkugodzinne moczenie kawy w zimnej wodzie.
„Jedna filiżanka kawy” dla każdego oznacza coś innego. O ile dla jednego filiżanka kawy to mała czarna o pojemności 29 ml, dla innego będzie to kubek zalewajki o pojemności 300 ml. Zobacz, ile kofeiny zawierają różne napoje kawowe.
Rodzaj napoju kawowego | Rozmiar filiżanki | Przybliżona zawartość kofeiny |
Espresso przygotowane z Arabiki | 29 ml | 75 mg |
Espresso przygotowane z Robusty | 29 ml | 150 mg |
Kawa filtrowana | 400 ml | 95 mg |
Kawa w kapsułkach | 40 ml | 65 mg |
Kawa rozpuszczalna | 2 łyżeczki rozpuszczone w dowolnej ilości wody | 65 mg |
Kawa bezkofeinowa | 29 ml | 2-5 mg |
Kawa jest najbardziej powszechnym, ale nie jedynym źródłem kofeiny. Kofeina jest produkowana przez ponad 60 rodzajów roślin, a innymi źródłami tej substancji są np. ziarna kakaowca, liście drzewa herbacianego, orzechy kola i owoce guarany. Kofeina naturalnie występuje więc w produktach z nich wykonanych – w czarnej, zielonej i białej herbacie, czekoladzie czy napojach typu cola. Jednak jest również sztucznie dodawany do innych napojów, pokarmów i leków przeciwbólowych, przeciw grypie czy przeziębieniu. Dlatego jeśli chcesz monitorować spożycie kofeiny, ważne jest, aby sprawdzać również dane dotyczące tych produktów.
Napój / produkt spożywcz | Wielkość porcji | Przybliżona zawartość kofeiny |
Czarna herbata | 240 ml | 47 mg |
Zielona herbata | 240 ml | 30 mg |
Cola | 370 ml | 33 mg |
70% czekolada | 100 g | 92 mg |
Biała czekolada | 100 g | 0 mg |
Może się to wydawać paradoksalne, ale żadna kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Ze względu na rodzaj użytych ziaren, sposób pozbawiania kofeiny i późniejszej obróbki, ziarna kawy bezkofeinowej mogą zawierać do 0,1% kofeiny w suchej masie.
Może Cię zainteresować: Kawa bezkofeinowa – jak powstaje i jak smakuje?
W przypadku naszych kaw bezkofeinowych Ebenica Zero i Ebenica Mammie jest to nawet mniej – badania laboratoryjne wykazały, że zawartość kofeiny w ziarnach wynosi zaledwie około 0,05%. Oznacza to, że jedna filiżanka kawy espresso Mammie i Zero zawiera około 3,7 mg kofeiny, co jest ilością znikomą z punktu widzenia wpływu na ludzki organizm. Bezkofeinowe kawy Ebenica mogą więc być spożywane przez kobiety w ciąży lub osoby wrażliwe na kofeinę.