Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Barista odmawia wzięcia filiżanki z kawą

Kopi Luwak

Kopi Luwak to pojęcie, które wielu osobom kojarzy się z ideą egzotyki, luksusu i niedostępności. Powiemy Wam, czy warto jej spróbować.

Co to Kopi Luwak i dlaczego jest taka droga

Kopi Luwak należy do najdroższych kaw na świecie. W kawiarni jedna filiżanka będzie Cię kosztować 40-90 złotych, a cena 1-kilogramowego opakowania tej kawy waha się od około 2000 złotych w górę.

Co jest w niej takiego wyjątkowego? Przede wszystkim specyficzny smak, który kawa ta zawdzięcza łaskunowi palmowemu, który potocznie zwany jest cywetą.

Kawa Kopi Luwak w filiżance
Kopi Luwak – według niektórych ta kawa jest naprawdę wyjątkowo smaczna, inni z kolei twierdzą, że to produkt, wokół którego zbudowano jedynie wielką otoczkę marketingową.

Cywety to małe drapieżniki, podobne do kuny. Przez cały rok żywią się głównie drobnymi gryzoniami i owadami, ale gdy dojrzewa kawa, nie gardzą jej słodkimi owocami, ale wybierają tylko te najlepsze i najsłodsze.

Kiedy cyweta zjada owoce, jej przewód pokarmowy trawi wszystko oprócz samych ziaren, które w żołądku ulegają procesowi fermentacji, a następnie są przez zwierzę wydalane. To właśnie naturalny proces fermentacji powinien nadać tej kawie niepowtarzalny aromat i smak.

No właśnie, w tym momencie pojawia się człowiek. Cywety są tropione, następnie zbierane są jej odchody, które zawierają ziarna kawy. Następnie są one myte, suszone i wywożone do palarni na całym świecie.

Niezwykle wysoka cena tej kawy wynika więc zarówno z trudnego „zbioru“ ziaren, jak i jej ograniczonej produkcji. Na Filipinach i w Indonezji, skąd pochodzi, produkuje się rocznie mniej niż pół tony kawy. I jak to bywa, to co niedostępne zyskuje na ekskluzywności, a jego cena rośnie.

Komercyjne hodowle cywet

Popyt przewyższający podaż otworzył drzwi dla przedsiębiorców, którzy postanowili komercyjnie „produkować“ Kopi Luwak. To jednak zasadniczo zmienia nie tylko samą kawę, ale i nasze spojrzenie na nią.

Taka produkcja kawy oznacza, że cywety są trzymane w klatkach, gdzie są na siłę karmione owocami kawy. Ten sposób produkcji nie ma dla nas sensu z dwóch powodów. Po pierwsze, zatraca się główna rola cywety, która polegała na naturalnej selekcji najlepszych ziaren. Ponadto wmuszanie ziaren kawy i stres zmieniają mikroflorę jelitową cywet, a tym samym zmienia się smak powstałej kawy.

Pojawia się zatem pytanie, czy Kopi Luwak jest rzeczywiście tego wszystkiego warta… zarówno pod względem cenowym, jak i etycznym.

Cyweta za kratkami klatki

Jak smakuje najdroższa kawa na świecie

Według niektórych ta kawa jest naprawdę wyjątkowo smaczna, inni z kolei twierdzą, że to produkt, wokół którego zbudowano jedynie wielką otoczkę marketingową, bo pod względem smaku nie jest w niczym wyjątkowa.

W naszej palarni wypróbowaliśmy także Kopi Luwak i mimo że kawa pod względem smaku była ciekawa, nie możemy jednak powiedzieć, żeby należała do naszych ulubionych. W jej smaku wyraźne były tony przypominajcie tytoń, ziemię i gorzką czekoladę.

Jakie jest więc nasze polecenie? Jeśli chcesz wyrobić sobie własne zdanie na temat kawy Kopi Luwak, wypij filiżankę w kawiarni. Naszym zdaniem kupowanie jej do domu jest bez sensu. Na rynku są o wiele ciekawsze propozycje, za które można zapłacić ułamek ceny i mieć pewność, że zostały wyprodukowane w sposób etyczny i zrównoważony.

Można na przykład sięgnąć po świetną kawę Cuba Serrano Superior, albo po aromatyczną mieszankę Intensivo.

Wyborowe
ziarna

Świeżo
palona

Światowe
nagrody

Szybka
dostawa