Palarnia kawy Ebenica

Kiedy zdecydowaliśmy się założyć własną palarnię

Wszystko co robimy, staramy się robić konsekwentnie. Nie inaczej było z założeniem naszej palarni. Wybór maszyny do palenia był jedną z najważniejszych decyzji, jakie musieliśmy podjąć. Jednak teraz, z odstępem czasu, możemy z całą pewnością stwierdzić, że podjęliśmy słuszną decyzję.

nabieranie zielonych ziaren kawy

Miejsce, w którym rodzi się kawa

Sercem każdej palarni kawy jest maszyna do prażenia. Ale to nie bylibyśmy my, gdybyśmy nie „wyróżniali się z tłumu”. I tak sercem naszej palarni są od razu dwie maszyny! Od ponad czterech lat palimy dla Państwa kawę na 800-kilogramowej maszynie Giesen, który wykonali dla nas na klucz w Holandii. Jednak w styczniu 2020 roku wszystko się zmieniło. Do naszej rodziny dołączył nowy członek – Giesen W45A.

Może Cię zainteresować: Jak wygląda nowoczesna palarnia kawy?

Podczas gdy do zestawu naszej pierwszej maszyny do palenia należy tylko laptop i wieża kontrolna, nowy Giesen to cała flota maszyn. Nasz roaster Andrzej musi więc podczas palenia obsługiwać również urządzenie ssące, cyklon, dopalacz i destoner. Różnice między Jadwigą a Agatą – jak nasze maszyny nazywa nasz szef Marek – dotyczą oczywiście również objętości bębna do palenia. W ramach jednej dawki możemy wypalić około 15 kilogramów kawy w małej palarni, i nawet 45 kg w dużej.

roaster Andrej sprawdza jakość ziaren

Podczas palenia kawy czynnik ludzki jest równie ważny jak technologia

Choć może się wydawać, że w całym procesie palenia kawy chodzi tylko o technikę, tak nie jest. Nasz roaster Andrzej śledzi, pilnuje i w razie potrzeby dokonuje drobnych korekt podczas całego procesu palenia kawy, na przykład regulując wydajność palników lub zmieniając prędkość obrotową bębna. Dzięki unikalnemu połączeniu ręcznej produkcji i najnowocześniejszej technologii, Giesen jest jedną z najlepszych maszyn w swojej kategorii.

Nigdy nie można kompletnie zastąpić czynnika ludzkiego, ale technologia może ułatwić palenie i pomóc osiągnąć stabilną jakość.

Dzięki zaawansowanej technologii możemy monitorować i mierzyć kilka parametrów podczas palenia, takich jak czas palenia, ciśnienie, temperatura powietrza w bębnie czy temperatura ziarna. Roaster może korygować wszystkie te parametry i tym samym określać recepturę każdej z naszych kaw. Na jakość palenia mogą również wpływać różne czynniki zewnętrzne, takie jak temperatura zewnętrzna czy wilgotność powietrza. Dlatego szczególnie ważne jest, aby roaster monitorował cały proces palenia i pilnował przestrzegania ustalonego przepisu dla właśnie palonej kawy.

wyjście palonej kawy z pieca

Zobacz jak robi się prawdziwa kawa

Interesuje Cię, jak powstaje kawa? Zatrzymuj się kiedyś w naszym firmowym sklepie w Modre na Słowacji. Z przyjemnością opowiemy Ci o całym procesie produkcji: od przybycia zielonej kawy do naszej palarni do jej palenia. Dodatkowo możesz skosztować naszych kaw i wybrać tę, która najbardziej Ci smakuje.

przygotowanie kawy espresso

Aby uzyskać więcej informacji na temat możliwości zwiedzania naszej palarni, skontaktuj się z nami telefonicznie, e-mailem lub za pośrednictwem naszych portali społecznościowych. Czekamy z niecierpliwością na Twoją wizytę!