Koszyk zakupów

Brak produktów w koszyku.

ujęcie ekspresu do kawy

Historia kawy Ebenica

Jakość zasługuje na Twoje docenienie

Od czego zaczyna się każda podróż? Zaczyna się od Ciebie. Od Twojej decyzji, chęci, od Twojej determinacji. Od tego, kim jesteś. Ja jestem osobą z mocnym nastawieniem do jakości. Przekonany, że dobre rzeczy zasługują na cierpliwe podążanie za nimi.

Lubię dobrej jakości jedzenie i picie. I wielokrotnie je szukałem. Ponieważ pracowałem w międzynarodowych firmach, dużo podróżowałem i próbowałem lokalnych specjałów. Najbardziej interesowały mnie kawy, które po prostu lepiej smakowały za granicą. Byłem szczególnie pod wrażeniem pracy małych producentów. Robili rzeczy na bardzo wysokim poziomie i to właśnie doceniam. Zainspirowali mnie.

Nawet kawa z naszego regionu mogłaby dołączyć do najlepszych na świecie. Inspiracja przerodziła się w pomysł i to był początek naszej podróży. Głęboki wdech przed pierwszym krokiem na długiej i wymagającej podróży do najwyższej jakości.

Marek Fajčík w firmowym sklepie

Wszystko jest możliwe, wystarczy cierpliwie do tego dążyć

Jaki będzie następny krok, kiedy zdecydujesz się zrobić dobrą kawę? Zrobienie dobrej kawy.

Nic nie dzieje się samo. Nic się nie stanie od razu. Oczywiście musisz coś wiedzieć o kawie. Jeśli nie wiesz, czytaj dalej. Nie znalazłem potrzebnej literatury lokalnie, ale co to jest za przeszkoda w dzisiejszym świecie Internetu?Początki mojej podróży w poszukiwaniu jakości wyglądały tak: ja, jedno duże pudło książek kupionych na Amazonie i ogromna chęć nauczenia się wszystkiego, co trzeba wiedzieć o kawie. I kilku wspaniałych ludzi u boku.

wypalone ziarna kawy na dłoni

Warto dzielić się radością z przygody

Jeśli entuzjazm jest wystarczająco duży, zaczyna się rozprzestrzeniać w sposób niepowstrzymany. Bardzo się cieszę, że udało mi się go przekazać ludziom wokół mnie.

Moja żona i ja od zawsze prowadziliśmy niekończące się dyskusje na temat kawy, a mój brat i ja mieliśmy pierwsze doświadczenie jako bariści. Rodzice byli pod takim wrażeniem, że w pewnym czasie oboje również byli związani z firmą. U współpracowników widać zapał do pracy, rozumieją ścieżkę, którą razem podążamy. Myślę, że przeznaczenie można zmienić tylko dzięki sile własnej determinacji, ale pomoc i wsparcie rodziny i przyjaciół nie można nazwać inaczej niż wielkim szczęściem.

Długa, cierpliwa podróż w poszukiwaniu jakości to przygoda, którą polecam podzielić się z innymi dla maksymalnej przyjemności.

przygotowanie kawy espresso

Podążaj za wielkimi marzeniami i pozostań sobą

Od pomysłu do sprzedaży pierwszych finalnych produktów minęły dwa lata.

Otworzyliśmy własną kawiarnię. Mała przestrzeń. Cztery stoły. Na początek garstka klientów. Oraz ich bezcenne opinie i spostrzeżenia, które dały nam natychmiastową informację zwrotną. To była świetna szkoła praktycznej wiedzy o kawie i prowadzeniu kawiarni. Przykład: kiedy już nauczyliśmy się robić kawę na profesjonalnym poziomie, kilka razy dość nieprofesjonalnie poparzyliśmy się na ekspresie. Nieważne. W przypadku dużych planów zawsze należy się spodziewać, że się kilka razy poparzycie.

W rozwoju smaków pomagali nam też inni. Eksperci, roaster i oczywiście klienci. Miałyśmy również grupę ludzi, do której regularnie wysyłaliśmy próbki, które oceniały i tym samym miały wpływ na wynik naszych działań.

proces pakowania kawy

jednak finalny produkt to nie tylko ziarna kawy – trzeba je jakoś zapakować. Szukaliśmy sposobu na jak najprostsze pakowanie. Ważyliśmy ziarna, zamykaliśmy je w opakowaniu specjalną maszyną, naklejaliśmy etykiety. Chociaż to, co najważniejsze, jest w środku, zawsze dbaliśmy również o wizerunek naszej marki. Chodziło nie tylko o cierpliwe szukanie właściwych smaków, ale także o cierpliwe budowanie marki.

I marka rzeczywiście nabierała rozpędu. Firma rosła, nawiązaliśmy współpracę z klientami z różnych segmentów rynku – osoby prywatne, firmy, hotele, kawiarnie i restauracje.

Jednak żaden wzrost nie przeszkodził nam w pamiętaniu o wartościach rodzinnych i traktowaniu pierwszych pracowników i klientów w ich duchu. To nie są tylko puste słowa. Już pierwsze Święta Bożego Narodzenia były dla nas naprawdę ciężkie, ponieważ wszyscy w firmie przygotowywaliśmy prezenty dla klientów. Od tamtej pory w każde Boże Narodzenie mamy mnóstwo pracy. Jednak zdecydowanie warto.

espresso z mlekiem

Wynik odzwierciedla spójność ścieżki dążenia do niego

Obserwowanie rosnącego sukcesu naszej kawy było przyjemnym doświadczeniem. Ale jeśli jesteś zdeterminowany w dążeniu do jakości, musisz mieć wysokie wymagania co do jej oceny. A jeśli chcesz tworzyć najwyższą jakość, musisz mieć również najwyższe wymagania. Dlatego potajemnie wysłałem próbki naszej kawy do Coffee Review w USA. Znany na całym świecie konkurs kawy.

Niesamowite jest uczucie, kiedy niesamowita ilość determinacji i cierpliwej pracy zamienia się w niesamowity sukces. Wszystkie 3 kawy kofeinowe – Ebenica Intensivo, Ebenica Harmonelle i Ebenica Piano – uzyskały 90 punktów. Ebenica Gurmano zdobyła nawet 92 punkty. To wszystko są wyniki odpowiadające złotym medalom, co uczyniło je jednymi z 10 najlepszych kaw espresso w Europie.

Stopniowo zdobywaliśmy kolejnych klientów i eksportowaliśmy do innych krajów, takich jak Czechy, Austria i Arabia Saudyjska. Zostaliśmy partnerem jednego z najbardziej prestiżowych konkursów winiarskich na świecie Concours Mondial de Bruxelles. Naszą kawę piło już kilku prezydentów państw i inne ważne osobistości.

cappuccino w eleganckiej filiżance

Właściwa ścieżka to Twoja własna ścieżka

Tego uczucia życzę również Tobie. Dlatego postanowiłem podzielić się z Tobą historią marki EBENICA: może to Cię zainspiruje. Może do czegoś zupełnie innego. W końcu każdy powinien iść własną drogą. Ale nawet jeśli ścieżki są różne, ważna rzecz się nie zmienia.

Chęć.

Ta historia jest dowodem na to, że jeśli wpadniesz na pomysł i z zapałem go realizujesz, a następnie cierpliwie i pilnie podążasz za rezultatem, mogą się wydarzyć niesamowite rzeczy.

To jest nasza historia.

Historia kawy EBENICA.

Majo podczas parzenia kawy

To był stosunkowo długi tekst, zwłaszcza jeśli popatrzymy na otaczający nas świat krótkich haseł i pobieżnych przekazów. Jeśli dotarłeś do końca, jesteś jednym z nas. Wśród cierpliwych, zdeterminowanych, z szacunkiem dla jakości. Interesujących się historiami, które ukrywają się za różnymi rzeczami, ale które warto poznać.

Cieszę się, że jest nas coraz więcej. Jakość zawsze dociera do tych, którzy cierpliwie za nią podążają.

podpis majiteľa pražiarne

Marek Fajčík

Wyborowe
ziarna

Świeżo
palona

Światowe
nagrody

Szybka
dostawa