Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Honduras Finca Yaunera

Farmerska Arabica o smaku migdałów w czekoladzie i słodyczy owoców tropikalnych.

Ikona listy życzeń Dodaj do listy życzeńDodaj do listy życzeń
W magazynie - wysyłamy natychmiast

Gorzka czekolada i owoce suszone

Kawa Honduras Finca Yaunera zdecydowanie nie należy do grona kaw, które pije się litrami bez jakichkolwiek wrażeń. Ta farmerska Arabica o wysokiej ocenie (SCA 86,5) jakościowej przypadnie Ci do gustu zróżnicowaną paletą smaków, w której dominują migdały z gorzką czekoladą i stopniowo przechodzącą w ciekawy smak suszonych śliwek i owoców tropikalnych.

Ta średnio złożona kawa pochodzi z farmy Finca Yaunera w Hondurasie, gdzie jej właściciel, Douglas Urquia, zajmuje się uprawą typowych regionalnych odmian kawy, w tym karłowej odmiany Red Catuaí, której ziarna ukryte są w naszym opakowaniu tej kawy.

Drzewa kawowe rosną na dużych wysokościach, w cieniu innych drzew i są uprawiane z myślą o zrównoważonym rozwoju i ochronie różnorodności biologicznej. W gospodarstwie stosowane są wyłącznie nawozy organiczne, a drzewa i zboża traktowane są z naprawdę pierwszorzędną opieką.

Wysoka jakość kawy zapewniona jest również dzięki ręcznemu zbioru, starannemu doboru ziaren i przetwarzaniu metodą Honey, która łączy w sobie to najlepsze z metody suchej i mokrej i ogólnie nadaje kawie syropowate słodkie ciało i łagodzi jej kwasowość.

Region

Honduras, Santa Rosa do Copán

Wysokość

1400 m n.p.m.

Rolnik

Finca Yaunera, Douglas Urquia

Gatunek

Arabica

Odmiana

Red Catuaí

Przetwarzanie

Honey

Wynik SCA

86,5

Stopień palenia

Medium

Metoda parzenia

espresso, moka/kawiarka, zalewana

Profil smakowy

gorzka, słodka

Profil smakowy kawy

  • czekolada0%
  • migdały0%
  • owoce0%

Wyborowe
ziarna

Świeżo
palona

Światowe
nagrody

Szybka
dostawa