Koszyk

Brak produktów w koszyku.

cappuccino w żółtej filiżance i spodek

Cappuccino: najpopularniejsza kawa z mlekiem

Ile napojów kawowych można przyrządzić z espresso i spienionego mleka? Więcej niż możesz sobie wyobrazić! Jednak najbardziej znanym i do tej pory najpopularniejszym jest niewątpliwie cappuccino.

Włoski napój o austriackich korzeniach

Chociaż cappuccino powstało we Włoszech około 1900 roku, jego austriacki poprzednik jest nieco starszy. Pierwsza pisemna wzmianka o napoju z nazwą kapuziner pochodzi z 1805 roku. Już wtedy ten pyszny napój kawowy ze śmietaną i cukrem był przygotowywany w austriackich kawiarniach. Jego nazwa pochodzi od koloru stroju miejscowych kapucynów. We włoskim środowisku termin cappuccio, który dosłownie oznacza kaptur, stopniowo zmianiał się do obecnej formy cappuccino.

przygotowanie latte art

Chociaż o cappuccino mówiono we Włoszech już przed II wojną światową, to dopiero po niej powstało nowoczesne cappuccino, jakie znamy dzisiaj. Jego narodziny można datować około 1950 roku, kiedy to rozpoczęła się tzw. era cremy. Dzięki postępowi technicznemu nowe ekspresy potrafiły wytworzyć wysokie ciśnienie, za pomocą którego bariści mogli przygotować espresso z bogatą pianką, ale też łatwo spienić mleko czy śmietanę.

foto Danka

Ulubiona kawa Danki: „Moim zdaniem idealną kawą do przygotowania cappuccino jest Guatemala. Mleko zmiękcza jej owocowość, a zarówno podkreśla jej czekoladowe nuty.“

Czym różni się cappuccino od kawy z mlekiem?

Komuś może się wydawać, że cappuccino to zwykła kawa z mlekiem. Jednak tak nie jest. Cała esencja tradycyjnego cappuccino opiera się na strukturze trzech równomiernych warstw: z espresso, ubitego mleka i gęstej pianki.

WSKAZÓWKA! Na rynku istnieje dziś już szereg substytutów mleka krowiego, które są odpowiednie nie tylko dla wegan, ale także dla osób z różnymi niestrawnościami. Wiele rodzajów tzw. roślinnego mleka można pięknie ubijać, a także stosować do profesjonalnego latte art.

foto Baru

Basia poleca:
„W cappuccino najbardziej lubię naszą Cuba Serano Superior. Mleko sojowe pięknie zmiękcza jego charakterystyczną goryczkę, ale jednocześnie zachowuje swój pełny smak.“

Klasyczne podejście do przygotowania cappuccino, które wciąż można spotkać we Włoszech czy w większości polskich kawiarni, opiera się na przekonaniu, że wyjątkowość tego napoju polega na jego pewnej strukturze. Cappuccino to trzy równoważne składniki – espresso, mleko i pianka, które według twardych konserwatystów powinny być od siebie oddzielone, decydując w ten sposób nie tylko o wyglądzie napoju, ale także o jego smaku.

WSKAZÓWKA! Nie zalecamy posypki z cynamonu lub kakao – w znaczący sposób zaburzy nam delikatny smak wyborowej kawy i strukturę dobrze przygotowanej mlecznej pianki.

Jednak współczesne podejście zakłada, że ​​czasy grubej, ciężkiej piany mlecznej już minęły, a powierzchnię cappuccino powinna tworzyć miękka, puszysta cieniutka pianka. Zamiast białej bezkształtnej „poduszki” barista powinien być w stanie stworzyć z ubitego mleka idealne latte art. Smak cappuccino też powinien być inny – każdy łyk powinien być równie harmonijny i łagodny, więc nie powinno się w ogóle odczuwać różnic między poszczególnymi warstwami.

Niezależnie od tego, czy jesteś fanem starej, czy nowej szkoły, przygotowanie cappuccino nadal uważane jest za sprawdzian umiejętności baristy. Przecież cappuccino to nie tylko zwykła kawa z mlekiem…

Wybierz swoją ulubioną kawę do cappuccino

Wyborowe
ziarna

Świeżo
palona

Światowe
nagrody

Szybka
dostawa