Koszyk

Brak produktów w koszyku.

przygotowanie kawy ristretto

Ristretto: mniejszy brat kawy espresso

Dwie różne nazwy, dwa różne napoje, chociaż mają ze sobą tak wiele wspólnego. Espresso i ristretto – w czym są podobne, a czym się różnią?

Jedno ristretto proszę…

Dość popularne w kawiarniach ristretto, często błędnie nazywane piccolo, jest w zasadzie „mniejszym espresso”. Kawę tę przygotowuje się z tej samej ilości zmielonej kawy, w tej samej kolbie, w tej samej temperaturze i pod tym samym ciśnieniem jak espresso. Jedyna różnica polega na długości ekstrakcji, którą można skracać na różne sposoby.

bogata crema kawy ristretto

W zależności od kawiarni lub baristy pojemność kawy ristretto może wynosić od 15 do 25 ml. Jeśli chodzi o pojemność, to ristretto jest najmniejszą kawą, jaką można zaparzyć w ekspresie do kawy. Ponieważ jest to kawa o niewielkiej pojemności, wiele kawiarni oferuje tylko podwójne ristretto lub stosuje je jako bazę do kaw mlecznych, takich jak cappuccino, latte czy flat white.

Ristretto kontra Espresso

Największą i najważniejszą różnicą między espresso a ristretto jest smak. Ponieważ na różnych etapach procesu ekstrakcji kawy wydzielają się różne związki smakowe i zapachowe, w napoju kawowym najpierw pojawia się subtelna słodycz, następnie owocowość i kwasowość, a na końcu gorycz.

świeżo zaparzone ristretto

Najpopularniejszym i jednocześnie najprostszym sposobem przyrządzania kawy ristretto jest skrócenie czasu ekstrakcji, dzięki czemu smak ristretto jest bardzo wyrazisty, z wyczuwalnymi słodkimi nutami i większą kwasowością. W przypadku mieszanek ciemno palonych w smaku może być znacznie bardziej wyczuwalna gorycz. Charakterystyczny dla ristretto jest również jego kolor, który jest bogaty i przypomina ciemne orzechy lub nugat. Prawidłowo przygotowane ristretto wyróżnia się również wysoką, niemal kremową gęstością.

Może zainteresuje Cię również: Tajemnica doskonałego espresso

Dość często pojawia się pytanie, czy ristretto jest mocniejszą kawą niż espresso. W smaku i wyrazistości poszczególnych nut z pewnością tak jest. Ristretto to w rzeczywistości skoncentrowane espresso. Jednak, jeśli chodzi o ilość kofeiny, to ristretto jest słabsze ze względu na krótszy czas ekstrakcji, dlatego zawiera mniej kofeiny niż espresso.

ristretto o wyraźnym orzechowym kolorze

Istnieje kilka sposobów przygotowania kawy ristretto

W praktyce spotykamy się z kilkoma sposobami parzenia ristretto.

Najpopularniejszym i prawdopodobnie najlepszym sposobem przygotowania kawy ristretto jest krótsza ekstrakcja. Zarówno grubość mielenia, jak i ilość kawy w kolbie ekspresu jest taka sama jak w przypadku parzenia espresso, ale ekstrakcja jest zakończona znacznie wcześniej. Ristretto wyłącza się między 15 a 20 sekundą, kiedy smak kawy staje się pełny i wyrazisty szczególnie pod względem słodyczy i kwasowości. Ponieważ kawa ta jest przygotowywana przez krótszy czas, substancje, które przenoszą różne nuty orzechowe lub czekoladowe, nie będą już obecne w napoju końcowym.

ristretto jako podstawa do kaw mlecznych

Podstawą drugiej metody parzenia ristretto jest drobniejsze mielenie kawy. W tym przypadku kawa jest mielona jeszcze drobniej niż w przypadku espresso, co spowalnia, ewentualnie skróci cały proces ekstrakcji. W związku z tym w ciągu tradycyjnych 30 sekund do filiżanki nie trafi cała pojemność espresso (ok. 25-30 ml), lecz jedynie ok. 20 ml.

Może zainteresuje Cię również: Jak przygotować pyszną kawę z kawiarki?

Wadą tej metody jest jednak pracochłonność, ponieważ wymaga ona częstej regulacji młynka. W związku z tym czasami można zastąpić drobniej zmieloną kawę większą ilością kawy w kolbie, uzyska się wtedy podobne wyniki i ekstrakcję. W tej metodzie kawa ma tendencję do powolnego kapania z wylotu kolby. Istnieje jednak stosunkowo duże ryzyko przypalenia kawy, ponieważ w głowicy ekspresu wzrasta temperatura z powodu stojącej gorącej wody.

kawy ristretto w ciemnych filiżankach

Trzeci sposób przyrządzania kawy ristretto polega na mocniejszym ubiciu kawy w kolbie ekspresu, co sprawia, że kawowy krążek nie przepuszcza wody jak zwykle, a tym samym stawia większy opór wodzie. W rezultacie cała ekstrakcja nieco zwalnia, ale naprawdę tylko nieznacznie.

Może zainteresuje Cię również: Cappuccino: wiecznie żywy król kaw mlecznych

Obecnie trendem w parzeniu kawy ristretto jest eksperymentowanie, czyli poszukiwanie idealnego połączenia grubości mielenia, proporcji i temperatury wody oraz czasu ekstrakcji dla danej kawy. Wszystko to po to, by zapewnić jak najlepszy smak i aromat otrzymanego napoju.

Wybierz swoją ulubioną kawę w naszym sklepie internetowym

Wyborowe
ziarna

Świeżo
palona

Światowe
nagrody

Szybka
dostawa