Koszyk

Brak produktów w koszyku.

martwa natura ze stołem i french pressem

French Press: jak powstał i jak go przygotować w sposób właściwy?

French Press – jedna z najbardziej znanych i najbardziej dostępnych metod alternatywnych, którą pokochają przede wszystkim miłośnicy kawy parzonej. Przyjrzyjmy się tej metodzie.

Legenda o początkach French Pressu

Kawa jako taka często kojarzona jest z różnymi legendami i opowieściami, nie inaczej jest także w przypadku tej alternatywnej metody jej przygotowania. Jak sama nazwa wskazuje, French Press powstał we Francji, gdy mężczyzna robił sobie kawę nad otwartym ogniem. Pierwotnie chciał ją przygotować w sposób tradycyjny, czyli zalać mieloną kawą gorącą wodą (podobną do znanej nam kawy zalewanej/parzonej, która często błędnie nazywana jest kawą po turecku). Jednak mężczyzna nalał do filiżanki wrzątku i dopiero wtedy zorientował się, że zapomniał nasypać do niej kawy. Dlatego dopiero potem dosypał kawę do wody.

metalowy czajnik na ogniu

Według legendy kupił on od przejeżdżającego obok włoskiego kupca sitko, przez które po prostu „przefiltrował” kawę, dociskając ją do dna kubka. Ku jego zaskoczeniu kawa smakowała wyśmienicie, więc od tamtej pory tylko w ten sposób przygotowywał kawę. Jak przystało na legendy, bardzo trudno jest zweryfikować ich prawdziwość lub przynajmniej uzyskać orientacyjną oś czasu. Dlatego musi nam wystarczyć informacja, że French Press jako metoda przygotowania kawy została opatentowana dopiero w latach 1929-1933, nie przez Francuza, ale przez Włocha Attilio Calimaniego.

Kawa z French Pressu: dla kogo?

Chcesz zrobić dobrą kawę w domu, ale nie masz ekspresu do kawy? Chcesz cieszyć się kawą na łonie natury, w domku letniskowym albo po prostu lubisz eksperymentować? W takim razie parzenie kawy we French Pressie jest dla Ciebie idealnym wyborem. French Press pokochają także fani tzw. kawy zalewanej, ponieważ te metody mają ze sobą wiele wspólnego.

świeżo zaparzona kawa we french pressie

French Press to w zasadzie proste urządzenie, które składa się ze szklanego lub metalowego cylindrycznego pojemnika, wieczka i sita, które przemieszcza się wewnątrz pojemnika. Podobnie jak kawiarkę dzisiaj można go kupić niemal wszędzie – w supermarketach, sklepach meblowych czy w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.

Jak zaparzyć dobry French Press?

Przygotowując kawę jakąkolwiek metodą, nie możemy mówić tylko o jednym poprawnym i idealnym przepisie. Alternatywne sposoby parzenia wprost zapraszają do eksperymentowania, podejmowania ryzyka i odkrywania nowych smaków.

Jeśli jednak mamy mówić o pewnych ogólnych warunkach, to można powiedzieć, że do French Pressu bardziej pasują kawy jasno palone bez ziemistego posmaku. Idealne będą na przykład kawy o delikatnych tonach czekoladowych, jak Brasil Santos lub orzechowych, jak Colombia La Secreta. Jednak coraz popularniejsze jest także to, żeby kawa zawierała pewne owocowe tony, które nadają powstałemu napojowi zupełnie inny wymiar smakowy. Polecamy naszą kawę Kenya Tekangu Tegu, jej wyczuwalne tony grejpfruta, kwiatów i malin sprawiają, że każda kawa z French Pressu jest wyjątkowa.

W przypadku French Pressu na smak kawy wpływ może mieć kilka czynników: temperatura wody – od 85 do 95°C, grubość zmielenia – drobniejsza lub grubsza oraz dłuższy lub krótszy czas ekstrakcji.

nalewanie kawy z french pressu

Uniwersalny przepis na przygotowanie kawy z French Pressu:

1. Zmiel świeżo paloną kawę, grubość mielenia powinna przypominać kryształki cukru.

2. Na 25 g kawy zużywamy około 300 ml wody – stosunek wody do kawy możecie zmieniać w zależności od tego, czy chcecie mocniejszą albo słabszą kawę. Woda powinna mieć temperaturę około 93-95°C.

3. Wsyp zmieloną kawę do podgrzanego French Pressu i powoli, okrężnymi ruchami nalej 150 ml wody. Mieszaj napój przez około 30 sekund, a następnie dolej pozostałą ilość wody.

4. Umieść pokrywkę na pojemniku i odczekaj około 3 minut. Następnie naciśnij tłok, aby przefiltrować napój.

5. Kawę natychmiast przelej do filiżanki lub innego naczynia, w którym będzie podawana. Na dnie French Pressu kawa nadal ma kontakt z wodą, a tym samym dalej się parzy.

Wyborowe
ziarna

Świeżo
palona

Światowe
nagrody

Szybka
dostawa