

Jest upalny letni dzień, wracasz z pracy do domu, w końcu czujesz już spokój i jedyne, czego jeszcze Ci brak, aby być w pełni zadowolonym, to orzeźwiający drink kawowy. Przygotowaliśmy zatem dla Ciebie 5 świetnych przepisów na letnie napoje kawowe, które z łatwością przygotujesz w domu i oprócz przyjemnego orzeźwienia, również dadzą Ci solidnego kopa. Oto nasze propozycje.
Do cold brew będziemy potrzebować:
Cold brew – sposób przygotowania:
1. Zmiel kawę na grubość bułki tartej. Według tego, ile cold brew potrzebujemy, wyliczamy potrzebną ilość kawy – cold brew przygotowujemy w stosunku 1:10, czyli na 1 gram kawy dodajemy 10 mililitrów wody.
2. Wsyp odważoną zmieloną kawę do pojemnika, zalej wodą i dobrze wymieszaj. Następnie zamknij lub przykryj pojemnik, włóż do lodówki i pozostaw do macerowania na 12 do 18 godzin.
3. Następnie wyjmij kawę z lodówki, przecedź przez papierowy filtr i podawaj – czystą, z lodem lub można doprawioną cukrem lub złagodzoną zimnym mlekiem. To już zależy tylko od Twoich preferencji smakowych.
Do espresso tonic będziemy potrzebować:
Espresso tonic – sposób przygotowania:
1. Do szklanki włóż lód, aby dobrze ostygła, a następnie wlej do niej tonik.
2. Przygotowujemy świeże espresso, które następnie przelewamy po powierzchni łyżeczki bezpośrednio do szklanki z tonikiem.
3. Na koniec dodajemy kilka kropli pomarańczy lub limonki, jeśli mamy ekologiczne owoce, możemy również dodać do napoju kawałek umytej skórki.
Do przygotowania Affogato będą potrzebne:
Affogato – sposób przygotowania:
1. Szklanka, w której chcemy przygotować Affogato, musi najpierw zostać schłodzona w zamrażarce.
2. Następnie włóż do szklanki 1-2 gałki lodów, lub ilość lodów dostosujemy do aktualnej potrzeby 😉
3. Przygotowujemy świeże espresso lub doppio – znowu według osobistych preferencji i przelewamy je do szklanki bezpośrednio na lody.
Napój Mrożony Majo przygotujemy we french pressie z tych składników:
Mrożony Majo – sposób przygotowania:
1. Włóż lód do szklanki, żeby się schłodziła.
2. Do french press włóż jedną lub dwie łyżeczki cukru trzcinowego zmieszanego z kardamonem, mleko i kawę.
3. Zamknij prasę francuską, ubij wszystkie składniki, regularnie poruszając tłokiem. Napój podawaj z lodem.
Do Tropicalii, którą przygotujemy w shakerze, potrzebujemy:
Tropicalia – sposób przygotowania:
1. Do szklanki, w której chcemy podać napój, wkładamy lód.
2. Wlej wszystkie składniki do shakera i potrząsaj przez około 20 sekund, aż się połączą.
3. Podawaj w schłodzonej szklance z dodatkowym lodem, metalową lub szklaną słomką, możesz dodać kawałek owocu.
Przyjemnie słodka kawa o smaku syropu owocowego i czekolady, z doskonale gęstą pianką.
Absolutnie doskonała, orzechowo-karmelowa kawa z gęstą pianką i gorzkimi nutami tytoniu.
Jasno palona, wyborowa kawa, która zachwyci Cię świeżymi tonami grejpfruta, kwiatów i malin.
Single origin 100% Arabica z pełnymi tonami kakao, wanilii i słodkich cytrusów.