Koszyk

Brak produktów w koszyku.

espressotonic

Pięć kawowych napojów na to lato!

Jest upalny letni dzień, wracasz z pracy do domu, w końcu czujesz już spokój i jedyne, czego jeszcze Ci brak, aby być w pełni zadowolonym, to orzeźwiający drink kawowy. Przygotowaliśmy zatem dla Ciebie 5 świetnych przepisów na letnie napoje kawowe, które z łatwością przygotujesz w domu i oprócz przyjemnego orzeźwienia, również dadzą Ci solidnego kopa. Oto nasze propozycje.

 1. Cold brew – kawa macerowana na zimno

cold brew in glass

Do cold brew będziemy potrzebować:

  • kawę – wybraliśmy naszą Kenię Tekanga Tegu
  • filtrowaną wodę – zimną lub o temperaturze pokojowej
  • pojemnik z pokrywką lub taki, który można łatwo zakryć
  • filtr papierowy

Cold brew – sposób przygotowania:

1. Zmiel kawę na grubość bułki tartej. Według tego, ile cold brew potrzebujemy, wyliczamy potrzebną ilość kawy – cold brew przygotowujemy w stosunku 1:10, czyli na 1 gram kawy dodajemy 10 mililitrów wody.

2. Wsyp odważoną zmieloną kawę do pojemnika, zalej wodą i dobrze wymieszaj. Następnie zamknij lub przykryj pojemnik, włóż do lodówki i pozostaw do macerowania na 12 do 18 godzin.

3. Następnie wyjmij kawę z lodówki, przecedź przez papierowy filtr i podawaj – czystą, z lodem lub można doprawioną cukrem lub złagodzoną zimnym mlekiem. To już zależy tylko od Twoich preferencji smakowych.

 2. Espresso tonic – orzeźwiający miks kawy i toniku

orange espresso tonic

Do espresso tonic będziemy potrzebować:

  • espresso – polecamy na przykład naszą El Salvador La Joya
  • tonik – jeśli to możliwe, wybierz dobrą markę
  • cytrus – pomarańczę lub limonkę
  • lód

Espresso tonic – sposób przygotowania:

1. Do szklanki włóż lód, aby dobrze ostygła, a następnie wlej do niej tonik.

2. Przygotowujemy świeże espresso, które następnie przelewamy po powierzchni łyżeczki bezpośrednio do szklanki z tonikiem.

3. Na koniec dodajemy kilka kropli pomarańczy lub limonki, jeśli mamy ekologiczne owoce, możemy również dodać do napoju kawałek umytej skórki.

 3. Affogato – deser kawowy, który Cię pobudzi

affogato al cafe

Do przygotowania Affogato będą potrzebne:

  • espresso – w tym przypadku wybraliśmy Duetto
  • lody waniliowe

Affogato – sposób przygotowania:

1. Szklanka, w której chcemy przygotować Affogato, musi najpierw zostać schłodzona w zamrażarce.

2. Następnie włóż do szklanki 1-2 gałki lodów, lub ilość lodów dostosujemy do aktualnej potrzeby 😉

3. Przygotowujemy świeże espresso lub doppio – znowu według osobistych preferencji i przelewamy je do szklanki bezpośrednio na lody.

 4. Mrożony Majo – mrożona kawa z kardamonem

iced coffee with cardamom

Napój Mrożony Majo przygotujemy we french pressie z tych składników:

  • kawa Brasil Santos
  • schłodzone mleko 3,5%
  • cukier trzcinowy z kardamonem
  • lód

Mrożony Majo – sposób przygotowania: 

1. Włóż lód do szklanki, żeby się schłodziła.

2. Do french press włóż jedną lub dwie łyżeczki cukru trzcinowego zmieszanego z kardamonem, mleko i kawę.

3. Zamknij prasę francuską, ubij wszystkie składniki, regularnie poruszając tłokiem. Napój podawaj z lodem.

 5. Tropicalia – egzotyczny drink z kawą i rumem

tropicalia

Do Tropicalii, którą przygotujemy w shakerze, potrzebujemy:

Tropicalia – sposób przygotowania:

1. Do szklanki, w której chcemy podać napój, wkładamy lód.

2. Wlej wszystkie składniki do shakera i potrząsaj przez około 20 sekund, aż się połączą.

3. Podawaj w schłodzonej szklance z dodatkowym lodem, metalową lub szklaną słomką, możesz dodać kawałek owocu.

Nasze ulubione kawy na letnie drinki

Wyborowe
ziarna

Świeżo
palona

Światowe
nagrody

Szybka
dostawa