Na temat działania kawy napisano setki książek i prac badawczych. Dziś już wiadomo, że kawa zdecydowanie korzystnie wpływa na ludzkie zdrowie.
Jak mówi dietetyk Mgr inż. Jarmila Kabátová: „Dzisiaj uważa się, że kawa jest ogólnie bezpieczna i korzystna dla zdrowia, głównie ze względu na zawartość prawie 200 substancji, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka i jego organizm.” Są jednak osoby, które z różnych powodów nie mogą pić kawy dla lub muszą ogólnie uważać na kofeinę.
Dlatego stworzyliśmy Siestę – kawę o obniżonej zawartości kofeiny.

Dlaczego produkujemy niskokofeinową kawę?
Jedną z głównych motywacji było zaspokojenie potrzeb klientów i osób, które ze względów zdrowotnych – zdiagnozowanych lub subiektywnych – nie mogą pić klasycznej kawy kofeinowej. Jest to głównie szerokie grono osób, do których należą pacjenci cierpiący na choroby układu krążenia, kobiety w ciąży i karmiące piersią czy też osoby, które w inny sposób są wrażliwe na kofeinę.
Kofeina jest całkowicie bezpieczna dla normalnie zdrowej osoby. Jednak są też wśród nas osoby, które kochają kawę, ale nie mogą jej pić tyle, ile by chciały lub muszą znacznie ograniczyć jej spożycie.
Marek Fajčík
Kawę o obniżonej zawartości kofeiny z pewnością docenią również osoby, które codziennie piją więcej kawy lub lubią pić kawę również wieczorem. Wreszcie, Ebenica Siesta jest przeznaczona również dla wszystkich smakoszy i osób zainteresowanych innowacjami.


Niskokofeinowa Siesta, skład i smak kawy
Ebenica Siesta to 100% arabika skomponowana z kofeinowej i bezkofeinowej kawy kolumbijskiej. Na pierwszy rzut oka może niekonwencjonalne połączenie, które jednak w smaku jest nie do odróżnienia od klasycznej kawy z kofeiną. Siesta to doskonały ład nie tylko w aromacie, ale również w smaku, który charakteryzują mocne nuty migdałów, dopełnione subtelną owocowością mandarynek i słodyczą melasy.


Kiedy kawa jest jednocześnie pyszna i zdrowa…
Staramy się robić wszystko, co robimy najlepiej, jak potrafimy. Dotyczy to nie tylko efektu końcowego w postaci espresso czy latte art, ale również wszystkiego, co się za nim kryje, czyli doboru ziaren kawy i sposobu ich palenia. Dlatego kawa niskofeinowa Siesta, podobnie jak bezkofeinowa Ebenica Zero, jest przetwarzana w delikatnym i bezpiecznym Szwajcarskim Procesie Wodnym.
Dekofeinacja szwajcarską metodą wodną to najczystsza technologia produkcji kawy bezkofeinowej, ponieważ odbywa się bez użycia dwutlenku węgla lub innych rozpuszczalników organicznych oraz chemikaliów, takich jak octan etylu czy chlorek metylu.
Jarmila Kabátová
Siestę wysłaliśmy również do akredytowanego laboratorium badawczego ALS SK, gdzie oprócz różnych wskaźników mikrobiologicznych zmierzono również zawartość kofeiny. Okazało się, że Ebenica Siesta ma o połowę mniej kofeiny niż zwykła kofeinowa Arabica i do ¾ mniej kofeiny niż Robusta. Dla porównania: kawa Arabica zawiera 1-1,5% kofeiny, Robusta 2,1-2,7%, niskokofeinowa Siesta zawiera tylko 0,58% kofeiny.


Mało kofeiny, dużo antyoksydantów
Testy wykazały również, że Ebenica Siesta zawiera również dużo polifenoli – zdrowych przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać cukrzycy, nowotworom, osteoporozie i chorobom układu krążenia. Jak wyjaśnia dietetyk Jarmila Kabátová: „Polifenole w kawie mają działanie przeciwmiażdżycowe i kardioprotekcyjne, podobnie jak zielona herbata lub czerwone wino. Wysoka zawartość antyoksydantów polifenolowych, lignanów i magnezu działa również prewencyjnie przed rozwojem cukrzycy typu 2.“
Pić albo nie pić? Oto jest pytanie
Do przygotowania klasycznego espresso zużywa się średnio 8 g kawy. W przypadku niskokofeinowej Siesty taka dawka kawy zawiera tylko 47,88 mg kofeiny. W praktyce oznacza to, że pijąc tylko Siestę przez cały dzień, można sobie pozwolić na w sumie aż 8 kaw espresso i nadal nie przekraczać zalecanej dziennej ilości kofeiny. Wspaniałe, prawda?
Dlatego jeśli kochasz kawę i pijesz ją naprawdę często (tak jak my), Ebenica Siesta jest dla Ciebie świetną alternatywą.