Jak przechowywać kawę, aby została świeża przez długi czas?

Z kawą, jako surowcem, należy obchodzić się ostrożnie zarówno przed, jak i po paleniu. Chociaż na pierwszy rzut oka właściwe przechowywanie kawy może wydawać się bardzo skomplikowane, aby zachować świeżość, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Porada #1: Zwróć uwagę na datę palenia

Wielu konsumentów kawy nadal woli tanią kawę, o której prawie nic nie wiadomo – skąd pochodzi, kto ją produkuje, kiedy była palona. Dlatego mówiąc o świeżości kawy, nie sposób pominąć pierwszej, podstawowej zasady: kawę kupuj zawsze w palarni, która jasno określa datę palenia. W przypadku kawy, podobnie jak w przypadku każdej innej żywności, niezwykle ważna jest data produkcji, która decyduje o jej walorach smakowych. Jeśli kupujesz starą kawę, sposób jej przechowania nie ma znaczenia. Nie doświadczysz prawdziwej przyjemności ze smaku.

piec do palenia podczas palenia kawy

Porada #2: Wybieraj kawę ziarnistą

Innym, stosunkowo częstym dylematem kawoszów jest to, czy kupować kawę ziarnistą czy mieloną. Zdecydowanie polecamy: zawsze kupuj kawę ziarnistą. Dlaczego? Cały smak kawy jest ukryty w olejkach zawartych w ziarnach kawy. Po zmieleniu zaczynają się one bardzo szybko uwalniać z kawy, przez co kawa traci swoje walory aromatyczne i smakowe. Po otwarciu, ziarna kawy zachowują swój niezmienny smak przez 10 do 14 dni. Z drugiej strony, kawa mielona wywietrzeje znacznie szybciej bo w ciągu 24 godzin. Dlatego zaleca się kupowanie i przechowywanie kawy w postaci niezmielonej.

kawa mielona na srebrnej łyżeczce

Porada #3: Czasami mniej (kawy) znaczy więcej

Rada, która może wydać się nieco przesadzona jednak warto wziąć ją sobie do serca: kupuj tylko tyle kawy, ile potrzebujesz na jeden miesiąc. Pamiętaj, aby nie gromadzić zapasów na pół roku do przodu. Kawa nie lubi długiego przechowywania. Należy pamiętać, że wkrótce po paleniu kawy, rozpoczyna się proces, w którym z ziaren uwalniane są różne gazy, w tym CO2. Dwutlenek węgla, będący produktem ubocznym prażenia, nadmuchuje ziarna kawy o około 20 procent, a następnie wraz z nim zaczynają uwalniać się z ziaren inne związki, które stoją za wspaniałym aromatem i smakiem kawy.

kawa ziarnista w leju młynka

Tę samą zasadę warto zastosować również do młynków lub automatycznych ekspresów do kawy. Najlepiej trzymać w nich tylko tyle kawy, ile wypija się w ciągu jednego dnia i uzupełniać według potrzeby. Jeśli będziesz trzymać kawę w ekspresie dłużej, może ona bardzo szybko zwietrzyć, co przełoży się na jej aromat i smak.

Porada #4: Chroń kawę przed dostępem powietrza

Największym wrogiem świeżo palonej kawy jest tlen. Dlatego też, po otwarciu opakowania, konieczne jest maksymalne wyeliminowanie kontaktu kawy z powietrzem. Podczas gdy z kawy uwalnia się dwutlenek węgla, czyli przez około pierwszych 10 dni, kawa nie może wchłonąć tlenu. Jednak gdy tylko zniknie cały CO2, rozpoczyna się proces zwietrzenia, w którym kawa traci substancje zapachowe i aromat, a także duża część właściwości smakowych.

kawa palona w opakowaniu

Porada #5: Znajdź ciemne miejsce na kawę

Bezpośrednie działanie promieni słonecznych również nie jest korzystne dla kawy. Dlatego jeśli wystawiasz kawę na parapecie lub na półce, na którą w ciągu dnia świeci słońce, zdecydowanie zalecamy przeniesienie jej w inne miejsce. Idealnie jest przechowywać kawę w nieprzezroczystym pojemniku w ciemnym miejscu. Bezpośrednie działanie promieni słonecznych powoduje tzw. fotodegradację. Jest to proces rozkładu tłuszczów, witamin i białek naturalnie występujących w kawie, co przyspiesza jej starzenie i tym samym pogarsza jej walory smakowe.

cappuccino z bogatą pianką

Porada #6: Kawie wystarczy temperatura pokojowa

Kawa nie lubi również ekstremalnych temperatur, zarówno wysokich, jak i niskich. Jeśli pijesz kawę codziennie, wystarczy jej spokojnie temperatura pokojowa. Pamiętaj, aby na pewno unikać przechowywania kawy w pobliżu kaloryfera, okapu kuchennego lub innego źródła ciepła. Zapomnij także o lodówce lub zamrażarce. Pomimo tego, że niska temperatura, przy długotrwałym przechowywaniu kawy, pomaga w zachowaniu jej świeżości, istnieje również stosunkowo duże ryzyko, że się kawa zepsuje. Podczas wyciągania i wkładania kawy do lodówki lub zamrażarki występują wahania temperatury, co prowadzi do kondensacji, powstawania nadmiernej wilgoci, a w konsekwencji do tworzenia się pleśni.

Porada #7: Uważaj na wilgoć

Na wspomnianą wilgoć należy zwracać uwagę zawsze, nie tylko przy przechowywaniu kawy w zamrażarce. Wszystkie rodzaje kawy mają charakter higroskopijny, co oznacza, że ​​pochłaniają wilgoć i zapachy z powietrza. Dlatego do poprawnego przechowywania kawy konieczne jest wybranie nie tylko suchego i ciemnego miejsca, ale także odpowiedniego opakowania, które niezawodnie ochroni ją przed niepożądaną utratą aromatu i smaku.

zbliżenie na zaparowane szkło

Porada #8: Kawę przechowuj w dobrym opakowaniu

Jeśli kupujesz kawę w opakowaniach z zapinką strunową oraz wentylem, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: kawę możesz spokojnie w nich przechowywać. Tego typu opakowanie skutecznie chroni kawę zarówno przed światłem jak i powietrzem. Jednokierunkowy wentyl pozwala na wyjście z opakowania dwutlenku węgla i jednocześnie zapobiega przedostawaniu się do środka tlenu. Dzięki temu kawa zachowuje świeżość przez okres sześciu do dziewięciu miesięcy.

ręczne pakowanie kawy

Nawet worki, wykonane z niższej jakości materiałów ale wyposażone w jednokierunkowy wentyl, mogą utrzymać kawę w dobrym stanie przez około 3 miesiące. Nie można tego jednak powiedzieć o opakowaniach papierowych czy próżniowych – opakowanie papierowe nie jest hermetyczne, a próżniowe nie pozwala na uwalnianie z opakowania dwutlenku węgla, co grozi jego pęknięciem.

Jeśli kupujesz kawę w sklepie zero waste, dobrze jest przechowywać ją w nieprzezroczystym i dobrze uszczelnionym pojemniku. Idealne są pojemniki z silikonowymi uszczelkami. Najlepsze materiały to szkło, ceramika i metal niereaktywny. Niezależnie od rodzaju materiału, pojemnik należy zawsze utrzymywać w czystości. Jest to bardzo ważne, ponieważ kawa wraz z tlenkiem wydziela również różnego rodzaju tłuszcze i oleje, które mają tendencję do bardzo szybkiego tęchnięcia, co może powodować degradację kawy.

Masz ochotę na świeżą kawkę?

  • Brasil Santos

    Najbardziej znana kawa brazylijska z aromatem orzechów laskowych i przyjemnym smakiem czekolady.

    czekoladaczekolada
    orzechy laskoweorzechy laskowe
    miódmiód
    39 
  • El Salvador La Joya

    Single origin 100% Arabica z pełnymi tonami kakao, wanilii i słodkich cytrusów.

    kakaokakao
    waniliawanilia
    cytruscytrus
    49 
  • Siesta

    Kawa o obniżonej zawartości kofeiny, która zaskoczy Cię pełnym, migdałowym smakiem.

    migdałymigdały
    mandarynkimandarynki
    melasamelasa
    49