

Z powstaniem Tiramisu wiąże się wiele historii i legend. Jedna z nich podaje, że deser ten pochodzi z włoskiego Treviso, z 1800 roku. Mówi się, że został wymyślony przez sprytną właścicielkę domu publicznego, która chciała zaoferować klientom deser o działaniu pobudzającym i afrodyzjakalnym.
Istnieje wiele spekulacji na temat tego, czy legenda jest prawdziwa, ale jedno jest pewne – Tiramisu było bardzo popularne w Treviso i stopniowo przepis rozprzestrzenił się nie tylko we Włoszech, ale także w innych krajach na całym świecie.
W naszej palarni kawy Tiramisu cieszy się dużą popularnością. I to nie tylko dlatego, że zawiera kawę. Uwielbiamy jego pyszny kremowy smak, lubimy jego luksusowy wygląd i doceniamy to, że jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Zapraszamy Cię do wspólnego przygotowanie tego pysznego deseru.
Do przygotowania Tiramisu bez jajek według naszego baristy Majo potrzebne będą: kawa, opakowanie biszkoptów, 250 g serka mascarpone, jedno opakowanie śmietany słodkiej 30%, kakao, cynamon i kardamon.
Nasza rada: Jeśli nie masz pod ręką miksera elektrycznego, śmietanę możesz ubić również przy pomocy french press’a.
Ponieważ w przepisie nie użyliśmy surowych jaj, nie musisz się bać podawać tego deseru dzieciom. Wystarczy zastąpić klasyczną kawę ulubioną kawą bezkofeinową, na przykład naszą kawą Mammie lub Zero. Między poszczególne warstwy można dodać np. świeże maliny lub truskawki, a cukier zastąpić miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!