Jeszcze kilka lat temu słowo barista było u nas stosunkowo mało znane, a każdy, kto pracował w obsłudzę klienta w kawiarni czy restauracji, był po prostu barmanem lub kelnerem. Jednak wraz z rozwojem kultury kawowej pogląd ten się zmienia, a zawód baristy staje się coraz bardziej znany i popularny również w naszym regionie.
Kim w ogóle jest barista?
Słowo barista pochodzi z języka włoskiego i jest używane określenie osoby, która zawodowo zajmuje się przygotowaniem i podawaniem napojów z kawy.
Zwykle można go obserwować za barem kawiarni, restauracji czy baru, gdzie przygotowuje espresso lub zgrabnymi ruchami rysuje obrazek łabędzia w filiżance z delikatnie ubitą mleczną pianką. Opowie o nowej kawie w ofercie, poleci odpowiedni deser, i zaraz potem rozpoczyna przygotowanie przelewu dla kolejnego gościa.
Czy to brzmi jak praca marzeń dla Ciebie? Cóż, praca baristy jest naprawdę smaczna, pachnąca i kreatywna, ale jak każdy inny zawód wymaga pewnej wiedzy i umiejętności praktycznych.
Co powinien wiedzieć dobry barista
Chociaż osobę, która tylko naciska przyciski na automatycznym ekspresie do kawy, teoretycznie również można nazwać baristą, barista w prawdziwym tego słowa znaczeniu powinien potrafić znacznie więcej.
Barista powinien przede wszystkim umieć przyrządzać różnego rodzaju napoje kawowe – od espresso, przez cappuccino i caffe latte, aż po rozmaite specjały kawowe. Znakiem rozpoznawczym dobrego baristy jest również umiejętność odpowiedniego ubijania mlecznej pianki i rysowania nią rysunków w kawie – sztuka ta nazywana jest latte art.


Klienci z pewnością docenią kreatywność baristy. Przygotowanie kawy dla gości nie powinno być jedynie mechanicznym powtarzaniem tego samego przepisu. Przeciwnie. Poprzez testowanie i tworzenie nowych receptur i sposobów przyrządzania, świat kawy i gusta kawoszy zmieniają się i podążają w różnych kierunkach.
Poza umiejętnościami praktycznymi, barista powinien posiadać również wiedzę z różnych dziedzin kawowego świata. Na ostateczny smak i aromat kawy w filiżance ma wpływ wiele czynników, a dobry barista zdecydowanie powinien je znać. Należą do nich na przykład, jakie są rodzaje i odmiany kawowców, jak i gdzie uprawia się kawę, jak się ją zbiera, jakimi metodami przetwarza się ziarna, jakie są metody przygotowywania kawy i czym się od siebie różnią.
Wreszcie, barista powinien być w stanie ocenić jakość ziaren kawy – zarówno wizualnie, jak i smakowo. Podobnie jak szef kuchni lub sommelier, barista powinien mieć wyszkolone kubki smakowe, które potrafią wykryć nawet subtelne niuanse smakowe w filiżance kawy.


Czym zajmuje się barista
Do pracy baristy może należeć wiele różnych zadań. Zakres obowiązków zależy od potrzeb danej kawiarni lub restauracji, a także od doświadczenia i umiejętności baristy.
O ile w jednym lokalu praca baristy może dotyczyć jedynie przygotowywania podstawowych napojów kawowych, o tyle w innym stanowisko baristy może kojarzyć się również z pracą kelnera, co oznacza, że będzie on również serwował i przygotowywał inne napoje oraz potrawy.
Z pracą baristy mogą się wiązać również inne czynności, na przykład ustawianie młynka, czyszczenie i podstawowa konserwacja ekspresu do kawy oraz miejsca pracy – czyli lady barowej i jej otoczenia. Bardziej doświadczony barista może się zająć również doborem kaw do oferty, ułożeniem menu z napojami czy szkoleniem i zarządzaniem współpracownikami w zespole.
Przyszły barista powinien też liczyć się z tym, że jego praca będzie polegała w dużej mierze na komunikacji z klientami. Komunikatywność, miłe usposobienie, umiejętność udzielania rad i ciekawych informacji o kawie czy po prostu „pogawędki” mają ogromny wpływ na jakość obsługi klienta.
Potwierdzają to również słowa naszego baristy.
Barista odpowiada za to, aby klient znalazł w kawiarni tę najbardziej ważną rzecz, dla której do niej wszedł – kawę. Od niego zależy, czy ta kawa będzie małym doznaniem smakowym, czy tylko „czarnym napojem dla duszy”. Od niego zależy, czy poprawi dzień gościa, uśmiechnie się, opowie coś o kawie, a może porozmawia z nim o jakimś zaskakującym temacie. Barista musi kochać kawę, ale też ludzi, dla których ją przygotowuje.
Majo, EBENICA COFFEE
Od czego zacząć, jeśli chcesz zostać baristą?
Jeśli interesuje Cię możliwość zostania baristą, możesz zacząć w zaciszu własnego domu – oglądając filmy o przyrządzaniu kawy, czytając książki o świecie kawy, sprawdzając swoje umiejętności w przygotowanie kawy w domu. Spróbuj, posmakuj, poszerz swoje horyzonty, porozmawiaj o kawie podczas wizyty w kawiarni, wybierz się na wycieczkę do palarni kawy.
Barystykę można również studiować. Dedykowane kierunki znajdziesz w szkołach średnich o profilu hotelarskim i gastronomicznym, do wyboru jest także szereg kursów baristycznych. Niektóre przeznaczone są dla początkujących, inne przeznaczone są dla bardziej doświadczonych baristów, którzy chcą uzupełnić swoją wiedzę lub doskonalić wybrane umiejętności.
Jednak od kursów i certyfikatów ważniejsza jest pasja do pracy z kawą i chęć ciągłego odkrywania tajemnic tego wspaniałego napoju. Jeśli do zawodu baristy podejdziesz z kreatywnością i entuzjazmem, z pewnością znajdziesz piękną karierę, w której Twoją misją będzie wnoszenie uśmiechu na usta ludzi i kofeiny do ich krwiobiegu.
My w palarni EBENICA COFFEE trzymamy za Was kciuki, bo jesteśmy przekonani, że świat z mnóstwem dobrych baristów będzie dla nas kawoszy o wiele smaczniejszy!