

Masz w domu ekspres kolbowy i nie wiesz jak przygotować dobrą kawę z bogatą pianką? Podpowiemy Ci, jak w kilku prostych krokach osiągnąć wysoką jakość domowego espresso.
Faktem jest, że w przypadku ekspresów kolbowych przygotowanie i ustawienie ekspresu oraz młynka jest znacznie bardziej skomplikowane niż w przypadku automatycznych ekspresów ciśnieniowych. Ale jeśli zwrócisz uwagę na kilka istotnych rzeczy, jakość przygotowanej kawy może Cię mile zaskoczyć. I to nawet w przypadku tańszego ekspresu.
Ekspres kolbowy i młynek to nierozłączny duet. Kawa mielona bardzo szybko się starzeje, dlatego zalecamy zmielenie wymaganej ilości kawy tuż przed jej przygotowaniem. Wysokiej jakości kamienie w młynku zapewniają spójne i wystarczająco dokładne mielenie. W przeciwnym razie kawa przeleje się zbyt szybko. Zapomnij zwłaszcza o młynkach do maku czy orzechów – te raczej nie nadają się do kawy, bo nie mielą ziaren, tylko je siekają.
TIP: Zainwestuj w młynek tyle, ile dałeś za ekspres kolbowy, idealnie nawet trochę więcej.
Do „domowej kolby” polecamy na początek wybór kaw ciemniej palonych – takich jak Harmonelle, Piano czy Intensivo. Bogatszą piankę i wyraźniejszy smak można uzyskać w przypadku kaw, które zawierają chociaż niewielką ilość robusty – np. Duetto czy Gurmano. Później można spróbować rownież kaw single origin, takich jak Cuba Serrano czy Brasil Santos, które świetnie nadają się do espresso.
Poza tym nie zapomnij zawsze kupować świeżych ziaren – najlepiej kilka tygodni po wypaleniu i odpowiednio je przechowywać. Kawa zwietrzała zawiera niewiele gazów i substancji aromatycznych, dzięki czemu otrzymasz w filiżance kawę rzadkią i niezbyt smaczną.
Przed przygotowaniem kawy pozwól, aby ekspres do kawy, kolba i filiżanki się nagrzały. Najlepiej przelej dawkę gorącej wody przez kolbę do filiżanki, aby wszystko było wystarczająco przygotowane. Do przygotowania kawy zalecamy używać wyłącznie przefiltrowanej wody – wystarczy z domowych dzbanków filtrujących.
Każdy sposób przygotowania kawy ma inne wymagania co do grubości mielenia. Do przygotowania espresso wybieramy drobne mielenie. Zmielona kawa powinna tworzyć grudki, jeśli weźmiesz kawę między palce, powinna przypominać cukier puder. Czy udało Ci się ustawić odpowiednią grubość mielenia odkryjesz podczas parzenia espresso.
Zestaw ekspresu kolbowego do domu zwykle zawiera 2 rodzaje sitek do kolb. Jedno sitko jest mniejsze – przeznaczone do przygotowania 1 espresso, a drugie nieco głębsze, przeznaczone do przygotowania 2 kaw jednocześnie. Zalecamy korzystanie z podwójnego sitka również podczas przygotowywania pojedynczej kawy. Do sitka zazwyczaj mieści się 10-13 g kawy, czyli nieco więcej niż się standardowo zaleca do przygotowania espresso, jednak smak będzie tego wart.
Żądaną ilość świeżo zmielonej kawy możesz odważyć np. do papierowego kubka na wadze baristycznej lub zwykłej kuchennej, a następnie wsypać ją do sitka w kolbie.
Gdy kawa znajdzie się w kolbie, trzeba ją właściwie ubyć przy pomocy tampera. Wytrzyj zewnętrzne krawędzie kolby, aby nie pozostały na niej resztki zmielonej kawy. Następnie przepłucz ekspres gorącą wodą, załóż kolbę i rozpocznij ekstrakcję.
WSKAZÓWKA: Ekstrakcja kawy w domowych ekspresach kolbowych zazwyczaj trwa 15-25 sekund. Ponieważ w naszej instrukcji zalecamy użycie sitka na 2 kawy, uzyskana objętość kawy wyniesie ok. 50-60 ml – co odpowiada pojemności podwójnego espresso. W rezultacie kawa powinna mieć ładny kolor laskowych orzechów, bogatą cremę, a przede wszystkim dobrze smakować.
Jeśli kawa popłynie zbyt szybko, otrzymasz espresso o mdłym i nieciekawym smaku. Problemem jest zazwyczaj niewłaściwa grubość mielenia. Dlatego na młynku ustaw drobniejsze mielenie, co spowoduje spowolnienie przepływu wody. Przy zmianie grubości zmielonej kawy pamiętaj o sprawdzeniu ilości kawy za pomocą wagi.
Jeśli kawa wypływa bardzo wolno, kapie lub nie wypływa wcale, w filiżance pojawi się gorzka, nadmiernie ekstrahowana kawa, która dodatkowo może być również spalona. W tym przypadku również użyj wagi, aby ustalić ilość kawy i ustaw grubsze mielenie.
Jeśli Twoja kawa nie ma pianki, mimo że podczas jej przygotowywania postępowałeś zgodnie z powyższymi wskazówkami, problem może leżeć w samych ziarnach. Jakość cremy jest również wskaźnikiem świeżości kawy. Jeśli kawa ziarnista, której używasz była palona wiele miesięcy przed użyciem lub była źle przechowywana po otwarciu opakowania, na pewno nie obdarzy Cię gęstą cremą. Nie spodziewaj się też bogatej pianki w przypadku ziaren lekko palonych, przeznaczonych przede wszystkim do metod przelewowych.
Przygotowując kawę z domowym ekspresem kolbowym nie bój się eksperymentować – czy to z grubością mielenia, ilością kawy czy różnymi rodzajami kawy. Po pewnym czasie prób na pewno odkryjesz „swój” przepis, który najbardziej Ci odpowiada. I nie chowaj wagi do szuflady – jest świetnym pomocnikiem podczas przygotowywania kawy.
A jeśli później nadal będziesz chciał podnieść poziom swoich kawowych doznań, sięgnij po półprofesjonalne ekspresy do użytku domowego. Dzięki nim zbliżysz się o kolejny krok do swojej „idealnej” filiżanki espresso.