Koszyk

Brak produktów w koszyku.

milano

O tym, jak Starbucks poprawił kulturę picia kawy na świecie

Zapomnij o Starbucks, jaki znasz z wizyt w naszej okolicy. Odwiedziliśmy wyjątkową palarnię Starbucks Reserve w Mediolanie i utwierdziliśmy się w przekonaniu, że ta znana na całym świecie marka kawy i sieć kawiarni od wielu, wielu lat ma spory wkład w kulturę picia kawy na świecie.

Są ludzie, którzy patrzą z pewną pogardą na firmy takie jak Starbucks i twierdzą, że w jakiś sposób niszczą one kulturę kawową. Chociaż podczas podróży my również nie preferujemy ich lokalnych kawiarni, ponieważ nie lubimy kawy w ich standardowych kawiarniach (i wiemy dlaczego), uważamy, że świat powinien przyznać im uznanie, na jakie zasługują.

Dokąd zabrała nas wystawa HOST 2023

W dniach 13-17 października w Mediolanie we Włoszech odbyły się targi dla branży hotelarsko gastronomicznej – HOST 2023. Uczestniczyliśmy w nich (Marek i Danka), aby czerpać świeże kawowe inspiracje od ludzi o podobnej pasji.

​​Będąc w Mediolanie, niemal obowiązkowym przystankiem stała się wyjątkowa palarnia kawy Starbucks Reserve w zabytkowym budynku w centrum miasta. Otwarte we wrześniu 2018 roku miejsce jest hołdem dla pasji i rzemiosła kawowego, które łączą się w ziarnach kawy.

Starbucks Reserve

Czym nas urzekł Starbucks Reserve

Na początek warto zaznaczyć, że koncept Starbucks Reserve nie jest klasyczną kawiarnią, jaką można znaleźć na rogach placów wszystkich większych europejskich miast. To przestrzeń przypominająca kawowe arcydzieło, w której łączy się włoska architektura i nowoczesny sposób przygotowywania kawy.

W tej żywej przestrzeni od pierwszego spojrzenia urzekły nas materiały takie jak marmur i cegła, miejski styl pełen miedzianych rur i – przede wszystkim – duży piec do palenia kawy pośrodku, który doskonale uzupełniał cały klimat. O tym, że naprawdę warto zobaczyć to miejsce, zaświadczył także stojący tuż przy drzwiach pan z ochrony, który pojedynczo wpuszczał gości. Zainteresowanie było ogromne i szybko zrozumieliśmy dlaczego.

Starbucks Reserve sposób przygotowywania kawy

Palarnia w Mediolanie to eksplozja kolorów

Dowiedzieliśmy się, że inne Starbucks Reserve stosowały raczej ciemne kolory we wnętrzach. Mediolan postawił natomiast na blask marmuru i świeżą zieleń (m.in. na tablicy z menu i na piecu do kawy), co nadało całemu konceptowi nowoczesny akcent.

Epicentrum palarni jest beczka z brązu

Jest to pierwsza tego typu beczka do palenia kawy z brązu. Ma prawie 7 metrów wysokości i regularnie się obraca i otwiera, dając klientom rzadki widok na jeden z etapów palenia ziaren kawy.

Klient widzi cały proces palenia kawy

W całym koncepcie czuć chęć przybliżyć cały proces produkcji ziaren kawy dla odwiedzających. Z entuzjazmem obserwowaliśmy podróż ziaren kawy z jutowego worka przez palarnię na środku sali do maszyny pakującej, z której wychodziły gotowe opakowania.

Blaty marmurowe są przyjemne w dotyku

Podobnie jak marmurowe blaty w barach espresso w całym Mediolanie, wszystkie blaty w palarni są marmurowe. Są wyjątkowe, ponieważ są podgrzewane i dzięki temu przyjemnie ciepłe w dotyku.

Epicentrum palarni jest beczka z brązu

Doświadczenie, które dotyczy (nie tylko) kawy

Wydaje się, że palenie ziaren kawy w Starbucks Reserve to coś więcej niż tylko forma przygotowania kawy do spożycia. Różne profile smakowe uzyskuje się tu skomplikowanymi metodami palenia, a serwowane tu koktajle kawowe również są przygotowywane ręcznie przez miksologów. Żaden drobny szczegół nie zostaje pominięty.

W całej przestrzeni panuje ożywiony ruch, ludzie rozmawiają ze sobą i siedzą, że tak powiem, shoulder to shoulder czyli bardzo blisko siebie. Jeśli nie chcą, nie muszą ze sobą rozmawiać. Nas fascynowało wiele drobnych szczegółów, chcieliśmy dowiedzieć się jak najwięcej, dlatego nieustannie zadawaliśmy pytania, rozmawialiśmy bezpośrednio z roasterami i chcieliśmy z sobą zabrać jak najwięcej kawowych wrażeń.

Danka i Marek

Starbucks Reserve to duża atrakcja nawet dla „niekawoszy”. Priorytetem jest oczywiście kawa i kultura kawowa w środku pięknego, zabytkowego miasta, ale w palarni można znaleźć także wielki wybór pysznego pieczywa (pieczonego na miejscu). Wydawało nam się jakbyśmy klasycznego Starbucksa, jakiego znamy z podróży po świecie, pomnożyli razy dziesięć. 

Czy wiesz, że…? Ziarna Starbucks Reserve pochodzą z różnych gospodarstw rodzinnych o długiej historii, z ekologicznych i certyfikowanych upraw. Po przygotowaniu i oczyszczeniu ziaren kawowca poddaje się je paleniu w specjalny sposób, który uwalnia pełny potencjał smakowy każdej partii. Metody palenia ustalają ich eksperci, tzw. Master Roasters.

Jak powstała koncepcja Starbucks Reserve?

Mediolan otworzył Starbucks Reserve jako trzeci na świecie (palarnia w Seattle została otwarta w 2014 r. i w Szanghaju w 2017 r.). Ale jest to pierwsze miejsce, w którym klienci mogą się poruszać koło jasnozielonego pieca Scolari (wyprodukowanego we Włoszech) i obserwować każdy etap procesu palenia kawy od ziaren do filiżanki.

Marek

„To atmosfera, którą jako miłośnik kawy po prostu chcesz zobaczyć i doświadczyć. Ogromną wartością dodaną Starbucks Reserve jest to, że wszystko jest dla klienta widoczne i całkowicie wciąga go do świata kawy.”

Marek Fajčík

Obecnie na świecie jest tylko 7 podobnych palarni, a największa z nich znajduje się w Chicago w Stanach Zjednoczonych. Kawiarni Starbucks serwujących kawę Reserve jest kilkadziesiąt, czyli stosunkowo niewiele. Dzięki temu odwiedzenie takiego miejsca nie jest wcale oczywistością.

Ciekawa jest także historia przestrzeni w Mediolanie o niesamowitej powierzchni około 2300 m2. Howard Schulz, były prezes Starbucks, odwiedził to miasto w 1983 roku.

Starbucks Reserve Roastery

Włoska kultura kawowa, a zwłaszcza niezbyt powszechne w Ameryce espresso, zainteresowały go na tyle, że postanowił rozwijać swoją sieć również w kierunku proeuropejskim i dodać do swojej oferty espresso. Kiedy więc decydowano, w którym (jedynym) europejskim mieście zlokalizowany będzie Starbucks Reserve, oczywistym wyborem był Mediolan.

Co wyróżnia Starbucks Reserve?

Różnic jest wiele i prawie niemożliwe jest wyliczenie ich wszystkich w jednym artykule na blogu. Ogólne podejście do przygotowania kawy jest tutaj inne. O ile nie przepadamy za kawą przygotowywaną w klasycznych kawiarniach Starbucksa (co może być jednym z powodów, dla których ta marka ma tak wielu hejterów), o tyle ta w Reserve w Mediolanie była doskonała.

Eksperymentują z kawą, stawiają bardziej na nowocześniejsze i jaśniejsze metody palenia, o kawie mogą wiele opowiadać. Jeśli zadajesz pytanie, będą szczęśliwi i będą opowiadać jeszcze więcej. W ten sposób dowiedzieliśmy się, że wizytę w mediolańskiej kawiarni Starbucks Reserve można uczynić wyjątkową na kilka sposobów. Oferta obejmuje również:

Degustacje kawy

Podczas degustacji kawy doświadczeni bariści angażują uczestników w doznania zmysłowe, które ujawnia szczególne cechy określonego gatunku lub mieszanki kawy. Doświadczenie połączone jest ze zwiedzaniem palarni z przewodnikiem.

Warsztaty kawowe

Na początku warsztatów kawowych goście zostaną szczegółowo oprowadzeni po palarni z przewodnikiem. Następnie będą mogli obejrzeć pokaz różnych rodzajów palenia kawy Starbucks Reserve.

Miksologia z kawą

Doświadczenie pod nazwą Coffee Mixology rozpoczyna się od wizyty z przewodnikiem w palarni, po której doświadczeni miksolodzy przygotowują trzy koktajle inspirowane kawą, zarówno alkoholowe, jak i bezalkoholowe.

Starbucks Reserve mixology

Starbucksowi zawdzięczamy wiele

Czy udało nam się przenieść choć odrobinę doświadczenia z mediolańskiej palarni do Twojego domu? Taki był nasz cel i jednocześnie zwrócenie uwagi, że kawowy świat wiele zawdzięcza Starbucksowi.

Pochodzący z Seattle producent kawy i największa sieć kawiarni na świecie, od chwili założenia w 1971 roku, wniosły fundamentalny wkład w poprawę kultury kawowej na świecie. Wpływ Starbucksa jest ogromny, ponieważ w zasadzie stworzył świat kawiarni, jaki znamy dzisiaj.

Czy wiesz, że…? Za powstaniem terminu Trzecie Miejsce stoi Starbucks. Założyciele firmy Baldwin, Bowker i Siegl wpadli na koncepcję kawiarni jako miejsca, w którym spędza się najwięcej czasu, zaraz po pracy i domu. Wygląda na to, że poradzili sobie z tym całkiem nieźle.

Starbucks

Dzięki przemyślanym działaniom marketingowym, inwestycjom i ofercie karty doładowującej, na którą klienci ładują swoje środki, a następnie mogą je wydawać na kawę, Starbucks dysponował pokaźną sumą pieniędzy. Wydanie wszystkich środków z karty zajęło klientom sporo czasu (jeśli o nich w ogóle pamiętali).

Istnieje wiele innowacji i zmian wprowadzonych przez Starbucks, które przynoszą korzyści dzisiejszemu światu kawy. Dzięki entuzjazmowi, postawie i inicjatywie pracowników Starbucks kultura kawiarniana poszła w nowym kierunku:

Kawa na wynos

Jako pierwsi zrobili ogromną kampanię reklamową dla kawy w kubkach to-go, które można zabrać ze sobą, na wynos.

Spersonalizowane picie kawy

Spersonalizowali picie kawy, pisząc Twoje imię na kubek, a kiedy napój jest gotowy, zapraszają Cię po imieniu po jej odbiór.

Doskonały merch kawowy

Doprowadzili swój merch (produkty z logo, przyp. red.) do perfekcji. Nie tylko wykonanie, design, sezonowość (np. kubki świąteczne, bluzy itp.). Dzięki badaniom mogą umieścić go w swoich sklepach, aby został zauważony i kupiony przez jak największą liczbę klientów.

Lokalizacja ma znaczenie

Nauczyli także inne kawiarnie, jak dobrze pracować z lokalizacją, co jest podstawowym warunkiem dobrego biznesu kawowego. Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja – Starbucks znajdziesz w każdym mieście (oprócz innych lokali) jak również w bezpośrednim sąsiedztwie centrum.

Szczegóły, które mają znaczenie

Czy kiedyś zauważyłaś/eś w kawiarniach maleńką, może 10-centymetrową półkę na kontuarze, na wysokości kolan? Służy do przechowywania toreb i torebek, dzięki czemu klienci mogą wygodnie wyjąć i schować portfele. To dowód na to, że Starbucks naprawdę myśli o wszystkim i wynosi doświadczenie picia kawy na zupełnie inny poziom.

Tak jak Włosi wyjątkowym wkładem ukształtowali sposób, w jaki miliardy ludzi na całym świecie piją dziś swój ulubiony napój, tak samo Starbucks odegrał zasadniczą rolę w budowaniu biznesu kawowego.

Dla każdego bez wyjątku. Dotyczy to także nas, małych palarni, dlatego jesteśmy wdzięczni, że kawiarnie i picie kawy są (także dzięki Starbucksowi) integralną częścią życia miłośników kawy na całym świecie.

źródła zdjęć: Marek Fajčík / Dana Fajčíková / Facebook Starbucks Reserve Roastery Milano / Unsplash

Wyborowe
ziarna

Świeżo
palona

Światowe
nagrody

Szybka
dostawa