Chcesz się cieszyć mocną, zbilansowaną kawą z ulubionej palarni przygotowaną w mniej niż 10 minut, gdziekolwiek na łonie natury? To jasna wskazówka, że kawiarka do mokki powinna stać się obowiązkowym elementem Twojego ekwipunku na wędrówki.
Pomimo tego, że kawiarka została stworzona tak, aby parzona w niej kawa smakowała identycznie jak espresso, nie do końca tak jest. Kawa moka (czyli kawa przygotowana w kawiarce) to osobny rozdział i my uwielbiamy rytuały połączone z jej przygotowaniem.
Kawiarka Bialetti Moka Express
Poręczna aluminiowa kawiarka do zaparzenia jednej filiżanki kawy.
Ekspres do kawy Aeropress
Alternatywny ekspres do parzenia kawy w warunkach domowych.
Filtry do Aeropressu
350 papierowych filtrów do ręcznego ekspresu do kawy.
Nie tylko jesienią, ale przez cały rok. Zabierz ze sobą kawiarkę oraz paczkę ulubionej kawy i wybierz się na wyprawę. Jeśli marzą Ci się nowe doznania połączone z kawą, to może być właśnie jedno z nich. Wystarczy zapoznać się z prostymi krokami przygotowania kawy moka, zaopatrzyć się w kawiarkę i wyruszyć w przygodę połączoną z filiżanką pysznej kawy.
Jak kawiarka stała się popularna
To małe cudo zostało wynalezione w pierwszej połowie lat trzydziestych XX wieku. Wynalazcą został Alfonso Bialetti, włoski inżynier, który zawodowo zajmował się aluminium. Szukał prostego i niedrogiego sposobu na przygotowanie swojej ulubionej kawy w domowych warunkach. Kawiarka była odpowiedzią na wszystkie (nie)zadane pytania.


W tamtych czasach kawa była niemal wyłącznie domeną kawiarni. Wynalazek Bialettiego miał specyficzny kształt, który do dziś jest jednym z najpopularniejszych i najłatwiej rozpoznawalnych na rynku.
Wojna to okrutny czas, mający wpływ na różne aspekty życia. Przygotowanie kawy nie było wyjątkiem, produkcja kawiarek był pierwotnie zagrożona głównie brakiem aluminium. Jednak sprzedaż zaczęła rosnąć, gdy syn Bialettiego, Renato, przejął produkcję i wprowadził nową maskotkę.
Nazywał się l’Omino con i baffi (mężczyzna z wąsami) i wiernie naśladował syna Alfonsa, Renato. Stał się równie kultowy jak cały wynalazek, a kawiarka do mokki do dziś jest z nim ściśle kojarzona.


Kawiarka i piesze wędrówki pasują do siebie
Kawa to relaks i odpoczynek, a dla nas jest niezbędnym elementem wędrówki w górach lub po lesie. Kiedy powiemy kawiarka, to od razu kojarzy nam się z ciszą lasu, szumem strumyka i kroplami pysznej kawy spływającymi z kawiarki moka.
Od dawna nie jest już regułą, że kawę pije się wyłącznie wewnątrz (w kawiarniach czy domach). Można się nią cieszyć wszędzie. Naszym celem jest dostarczanie Państwu wyselekcjonowanej jakości kawy, którą będziecie mogli przygotować i cieszyć się nią w każdym miejscu na Ziemi.
Jesienne czy zimowe wędrówki kojarzą nam się także z zimnem, które przechodzi pod skórę, a kawiarka z ulubionym gorącym napojem może być świetnym sposobem na rozgrzewkę. Poza tym kawa naturalnie smakuje nam lepiej w miesiącach jesiennych. Zgadzasz się?


Kawiarka moka należy do turystycznego wyposażenia kawosza:
Jak wybrać kawę do kawiarki
Jeśli nie zabierasz ze sobą młynka, zmiel ziarna kawy w domu, tuż przed wyjściem. Upewnij się, że podczas wędrówki przechowujesz kawę w odpowiedni sposób, żeby nie wchłaniała wilgoć.
Aby osiągnąć jak najlepszy smak kawy nawet podczas pieszych wędrówek, należy już podczas pakowania plecaka dobrze wszystko zaplanować. Parzenie kawy na zewnątrz wymaga raczej ciemniej palonych mieszanek:
Espresso i kawa mokka z kawiarki. Czym się różnią?
W porównaniu do klasycznego espresso kawa mokka jest mniej oleista i nie ma tak bogatej pianki. Z drugiej strony otrzymujemy wyrazisty smak, który idealnie nadaje się do regularnego picia kawy na łonie natury, na które dzięki prostemu, szybkiemu i niedrogiemu przygotowaniu może sobie pozwolić naprawdę każdy.