Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Świąteczne ziarna kawy z kawą Peru Chanchamayo

Niezależnie od tego, czy należysz do grupy, która na Boże Narodzenie piecze i przygotowuje różne smakołyki, czy do tej drugiej, która w tajemnicy zajada się ciasteczkami jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia, mamy dla Ciebie przepis na pyszne ziarna kawy z naszą świąteczną kawą Peru Chanchamayo z edycji limitowanej.

Świąteczne ciasteczka to radość, która jest nieodłącznym elementem najpiękniejszych świąt w roku. Tym razem postanowiliśmy wypróbować nowy przepis na pieczone ziarna kawy, do których dodaliśmy naszą (i Waszą) ulubioną kawę z edycji limitowanej Peru Chanchamayo.

Kawa o pysznym aromacie i pełnym smaku czekolady, karmelu i cynamonu już od kilku lat tradycyjnie pachnie w Waszych domach w okresie świątecznym. Teraz możesz cieszyć się adwentem i świętami ze smakiem kawy również w innej odsłonie. Czy spróbujesz z nami upiec te proste świąteczne ziarna kawy, które ozdobią Twój świąteczny stół?

Składniki (35-40 sztuk):

składnik ziaren kawy

Ciasto:

  • 270 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kawy mielonej Peru Chanchamayo
  • 45 g dobrej jakości kakao
  • 160 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 40 ml likieru kawowego (do wyboru)

Dekoracja:

  • 120 g białej czekolady
  • posiekane owoce liofilizowane, orzechy nerkowca (do wyboru)

Przepis na ziarna kawy

W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki – mąkę z proszkiem do pieczenia, zmieloną kawę Peru Chanchamayo i dobrej jakości kakao, aż masa będzie idealnie połączona.

Świąteczne ciasto kawowe z sypkimi składnikami
Świąteczne ciasto kawowe z sypkimi składnikami Peru Chanchamayo

W drugiej (większej) misce wymieszaj dobrze miękkie masło z cukrem pudrem. Ostrożnie dodaj jajko i przygotowany likier kawowy o temperaturze pokojowej. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Płynne składniki świątecznego ciasta kawowego
Świąteczne ciasto kawowe z masłem i cukrem
Świąteczny likier kawowy z ciasta kawowego

Stopniowo wsypuj suchą mieszankę z mniejszej do większej miski i mieszaj, aż ciasto będzie wystarczająco gęste. Jeśli wydaje się rzadkie i przykleja się do boków miski, dodaj jeszcze trochę mąki. Ciasto odstaw na 15 minut w chłodne miejsce.

mieszanie ziaren kawy
ciasto z ziaren kawy

Na blasze wyłożonym papierem do pieczenia kładziemy małe wałeczki uformowane z ciasta. Zalecamy zanurzyć ręce w zimnej wodzie, ciasto będzie mniej się do nich kleiło. Długość wałeczka powinna być około 2-3 centymetrów. Układamy je na blasze w odpowiedniej odległości, w piekarniku lekko urosną.

papier do pieczenia
Świąteczne ciasto kawowe

Tak przygotowane ziarna kawy nacisnąć szpilką przez środek (na około połowę grubości ziarna) i piec w piekarniku nagrzanym na 180°C przez około 15 minut. Uważaj na nie, a zwłaszcza – uważaj na swój nos. Kiedy ziarna mocno pachną kawą i Świętami, są gotowe. 🙂

Upieczone ziarna pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie w misce rozpuścić przygotowaną białą czekoladę.

Świąteczna dekoracja ciasta kawowego

Zanurz schłodzone ziarna kawy w czekoladzie mniej więcej do połowy i udekoruj je według własnego uznania. Możliwości są nieograniczone. Pozostaw ziarna w chłodnym miejscu, przygotuj filiżankę pysznej kawy i ciesz się prostymi i pysznymi ciasteczkami kawowymi. Smacznego!

ziarna kawy w białej czekoladzie
kawa ziarnista z kawą EBENICA
Przepis na świąteczne ciasto kawowe

Wyborowe
ziarna

Świeżo
palona

Światowe
nagrody

Szybka
dostawa