Koszyk

Brak produktów w koszyku.

czas na kawę

Kiedy zrobi się chłodniej, czas na kawę. Idzie w parze z jesiennym hygge

Wszyscy to dobrze znamy. Wraz z pojawianiem się kolorowych liści i spadającą temperaturą na zewnątrz, naturalnie sięgamy po gorących napojach, kocach, ciepłych skarpetkach i ogólnym poczuciem ciepła. Dla wielu kawoszy jesień nieuchronnie wiąże się z czasem na kawę.

W ostatnich latach pory roku nieco się zmieniły, wiosna jest bardziej deszczowa, a jesienią słońce jest stosunkowo ciepłe, ale chłodna pogoda jednak w końcu się pojawia i zachęca do schowania się pod kocem.

Nawet jeśli sama kawa, specjalne ristretto czy espresso z niewielką ilością wody nie mają istotnego wpływu na temperaturę naszego ciała, to picie kawy w miesiącach jesienno-zimowych ma wymierny wpływ na zwiększone poczucie dobrostanu psychicznego. Dlaczego kawa ma działanie psychohigieniczne i co o niej wiedzą narody nordyckie?

kawa w ciepłym kocu z mackozem

Obejmij filiżankę i zaufaj danym

Jedynym możliwym do udowodnienia efektem na rozgrzanie organizmu ma filiżanka kawy w naszych dłoniach, którymi dotykamy gorącej filiżanki. Jednak platforma marketingowa Trading Sim przeprowadziła badania skupiające się na spożyciu kawy w ciągu 12 miesięcy w roku. Wykazały, że choć spożycie kawy spada w gorących miesiącach, to szczyt rzeczywiście osiąga w ostatnim kwartale roku.

Czynniki psychologiczne odgrywają tutaj ogromną rolę. Jesienią i zimą nasze kubki smakowe potrzebują silniejszych wrażeń, aby zareagować i wysłać sygnał do mózgu. Mamy ochotę na cięższe, bardziej kaloryczne pokarmy, które faktycznie pomagają naszemu organizmowi rozgrzać się dzięki uwolnionej energii. Nawet kawa oddziałuje na nasze receptory mocniej niż inne napoje, nie mówiąc już o dostarczanej energii. To jedna z odpowiedzi na pytanie, dlaczego mamy na kawę większą ochotę w chłodne miesiące.

Teorię tę potwierdzają na przykład dane firmy Technomic, które zidentyfikowały sezonowość jako czynnik determinujący preferencje smakowe większości konsumentów. Gorąca kawa zajmuje pozycję letnich napojów kawowych mniej więcej w połowie września i utrzymuje pierwszeństwo aż do maja.

dziewczyna z filiżanką kawy

Czym jest hygge? W tłumaczeniu to czas na kawę

Oprócz ścisłych danych i liczb, które trudno oszukać, istnieje jeszcze filozofia hygge, według której wielu kawoszy żyje, nawet o tym nie wiedząc. Jest to oryginalnie duńska koncepcja stylu życia. Ale to coś więcej niż tylko słowo; to pojęcie kulturowe, które obejmuje poczucie ciepła i dobrego samopoczucia, często kojarzone z cieszeniem się prostymi przyjemnościami życia, spędzaniem czasu z bliskimi i tworzeniem kojącej atmosfery. Krótko mówiąc, psychohigiena.

W Danii i innych krajach nordyckich kawa zawsze była kojarzona z dobrym samopoczuciem, przyjaźnią i zatrzymaniem się w zabieganym życiu. Dlatego napój ten stał się jednym z głównych filarów stylu życia hygge. Dziś styl ten rozpowszechnił się na całym świecie, dzięki niemu ludzie uczą się wracać do swoich korzeni i zainteresowań. Uczą się robić rzeczy porządnie i powoli oraz cieszyć się wszystkimi radościami życia. Tutaj mamy kolejną, dość jasną odpowiedź na pytanie, dlaczego kawa jest hygge i dlaczego smakuje nam bardziej, gdy jest zimno, a potrzebujemy czuć się ciepło i przytulnie.

Choć na wszystkich ilustracjach i we wszystkich książkach poświęconych podejściu hygge znajdziemy filiżankę kawy, najlepiej cappuccino z idealną pianką, to sam napój nie tworzy hygge. To wszystkie otaczające czynniki sprawiają, że kawa jest najprzyjemniejszą częścią dnia. Tym bardziej w zimnych miesiącach.

czas na kawę

Kawa kojarzy się z rytuałami

Niezależnie od tego, czy jest to pierwsza rzecz, którą robisz rano, czy niezbędna dawka energii po przerwie na lunch z książką, kawa = rytuały. Reprezentuje małą rzecz, kilka minut w ciągu dnia, kiedy bierzemy oddech, zwalniamy i zbieramy siły, aby kontynuować to, co zaczęliśmy.

Nie wyklucza przygotowania sezonowego

Czy słyszeliście kiedyś o dyniowym spice latte, czyli kawie ze słodkim syropem dyniowym? Wiele kawiarni podaje ten napój w różnych odmianach, ale można go przygotować także w domu.

„Jesienią szczególnie polecam kawy „słodkie”, które charakteryzują się średnio-jasnym wypaleniem. Dzięki temu w espresso można wydobyć słodką, owocową nutę. Świetnie komponują się także z mlekiem, różnymi rodzajami przypraw (np. cynamon lub kardamon), ewentualnie z syropem dyniowym.🎃

Czy już czas na kawę w jesiennym wydaniu? Nasz barista Majo wybrał dla Ciebie kawy najbardziej odpowiednie dla tej metody przygotowania»

Przygotowując kawę zwalniamy

Zwłaszcza jeśli lubisz zaparzać kawę i cały proces przynosi Ci przyjemność. Dźwięk mielenia kawy, ważenie zmielonych ziaren dla idealnego espresso, obserwowanie, jak złote krople spadają do filiżanki… Ach!

Jest nośnikiem aromatu, pełnego smaku i ciepła

Niewiele napojów może pochwalić się taką popularnością jak kawa. Zawdzięcza to swojej wyjątkowości na zewnątrz i wewnątrz. Pachnie, jest ciepła, przyjemna, kremowa i smaczna. Dodatkowo dodaje nam energii i dobrego nastroju.

Kawa oznacza spokój lub przyjaciół

Jest idealna ze względu na swoją wszechstronność. Picie kawy może zapowiadać, że będziesz miał(a) chwilę tylko dla siebie, ale może też oznaczać miłe popołudnie z przyjaciółmi w ci

Wyborowe
ziarna

Świeżo
palona

Światowe
nagrody

Szybka
dostawa