3 rady dotyczące przygotowywania kawy parzonej

Kawa parzona, często niewłaściwie określana kawą „po turecku“, to czysta klasyka, której wielu kawoszy nie potrafi sobie odmówić. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest prosta do wykonania i nie można tego zepsuć, jest wręcz przeciwnie. Nasz barista przygotował 3 porady, dzięki którym Twoja kawa parzona lub jak kto woli kawa „po turecku“ będzie nieco smaczniejsza i zdrowsza.

  • Nie należy używać wrzącej wody

Woda o temperaturze 100 stopni może naprawdę zepsuć twoją kawę – nie tylko pozbawia ją wielu substancji prozdrowotnych, ale także negatywnie wpływa na jej smak. Kawa po zalaniu wrzątkiem staje się bardziej gorzka, wręcz cierpka. Dlatego do przygotowania kawy należy używać wody o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz czajnika z termometrem, to nic nie szkodzi. Odczekaj minutę od momentu zagotowania się wody, aby jej temperatura nieco spadła.

Jeśli chodzi o wodę, to mamy jeszcze jedno zalecenie – do każdego przygotowania kawy używaj wody filtrowanej. Dzięki temu poprawisz smak swojej kawy i przedłużysz żywotność czajnika lub ekspresu do kawy.

  • Parz tylko świeżą kawę

To akurat reguła obowiązująca w przypadku parzenia każdej kawy – tylko świeżo palona kawa zapewni Ci prawdziwe doznania smakowe. Polecamy również zmielenie kawy tuż przed przygotowaniem – wpłynie to bardzo pozytywnie na jej aromat i smak. Można też eksperymentować z grubością mielenia. Jeśli zmielisz swoją kawę nieco grubiej, jej smak będzie delikatniejszy i słodszy.

  • Nie przesadzaj z długością parzenia kawy

Kawa powinna parzyć się maksymalnie przez 3-4 minuty. Po tym czasie z kawy wydobywają się niepożądane substancje, ma ona również wtedy znacznie większą zawartość kofeiny. Jeśli więc chcesz się cieszyć kawą zaparzoną w zdrowszy sposób, wypij ją w ciągu 3 minut od zaparzenia lub po tym czasie przelej ją do innego kubka – na przykład przez papierowy filtr.  

I jeszcze jedna rada na koniec – sprawdź, jak smakują także jaśniej palone kawy.

Na przykład nasze kawy Brasil Santos czy Colombia La Secreta mają delikatniejszy, lżejszy i bardziej złożony smak niż tradycyjne kawy ciemno palone.