

Dla wielu z nas jest to część wspomnień z dzieciństwa. Używano jej w domu, w domku letniskowym lub u dziadków. Nie jest to jednak jakiś stary rupieć! Kafetiera.
Przygotowywanie kawy w domu ma różne formy. Słynna na całym świecie kawiarka, znana również jako kafetierka lub moka, podąża śladem popularnego French Pressu. Jest to mały mechaniczny ekspres do kawy, który jest używany głównie w domach. Dzisiejsze czasy sprzyjają tzw. gadżetom retro, a dzięki temu kawa moka ponownie zyskuje należną jej uwagę, nie tylko w kuchniach, ale także w wielu kawiarniach.
Eksperci są zgodni, że za wynalezieniem tego sprytnego urządzenia stoi Włoch Alfonso Bialetti, którego nazwisko nosi obecnie najlepiej sprzedająca się na świecie marka kawiarek. Prawda jest jednak taka, że pomysłodawcą kafetiery był w 1933 r. Luigi di Ponti, który sprzedał swój patent Bialettiemu.
Czy wiesz, że…? Słynne obecnie na całym świecie logo Bialetti – urocza karykatura wąsatego dżentelmena proszącego o espresso z uniesionym palcem wskazującym – zostało stworzone w 1958 roku na wzór syna Alfonsa, Renato.
Po powrocie z Francji na włoską wieś Alfonso otworzył mały sklep z wyrobami metalowymi. Nauczywszy się we Francji techniki odlewania aluminium, kontynuował pracę z tym materiałem w domu. Zaczął opracowywać ekspres do kawy, który wykorzystywał ciśnienie gorącej wody do ekstrakcji kawy.
Podczas gdy inni producenci opracowywali podobne, ale duże i drogie ekspresy do kawy z mosiądzu, miedzi lub stali, Bialetti próbował zastosować prostszą konstrukcję i tańszy stop aluminium. Jego głównym celem było więc umożliwienie zwykłym ludziom parzenia i delektowania się espresso w domu. Być może to właśnie dlatego rozsławił ten domowy ekspres do kawy na całym świecie.
Czy wiesz, że…? Kiedy w 2016 roku zmarł syn Alfonsa Bialettino, Renato Bialetti, został on pochowany w specjalnej urnie w kształcie kawiarki.
Chociaż decyzja Bialettiego o zastosowaniu aluminium wynikała wyłącznie z jego wiedzy i doświadczenia w pracy z tym stopem, kontekst społeczno-polityczny, w którym narodził się jego wynalazek, sprawił, że aluminium nie było tylko metalem dla ubogich. W tym czasie we Włoszech władzę sprawował dyktator Benito Mussolini, a aluminium z dnia na dzień stało się metariałem narodowym.
Dla Mussoliniego, który opowiadał się za samowystarczalnością gospodarczą, bogate złoża boksytów i leucytu – rud wykorzystywanych do produkcji aluminium – były skarbem narodowym. W związku z tym wydał zakaz sprowadzania z zagranicy jakichkolwiek innych metali, co chcąc nie chcąc wpłynęło na pojawienie się pierwszych ekspresów do kawy typu moka.
Może zainteresuje Cię również: French Press: jak powstał i jak go przygotować w sposób właściwy?
Obecnie jednak kawa moka może być przygotowywana w kawiarkach w różnych rozmiarach, wzorach, kształtach, kolorach i oczywiście z różnych materiałów. Oprócz tzw. aluminium spożywczego (które, w przeciwieństwie do oryginalnego, jest całkowicie nieszkodliwe), dostępne są również kawiarki wykonane z ceramiki lub stali nierdzewnej. Dzięki stalowej podstawie kafetierki mogą być używane również na płytach indukcyjnych.
Ten poręczny domowy ekspres do kawy składa się z trzech części: dolnego pojemnika z zaworem, sitka i górnego pojemnika z trzpieniem.
1. Przygotowanie kawy w domu za pomocą kawiarki zaczyna się od wlania wody do dolnego pojemnika, najlepiej poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa. Jeśli chcemy przyspieszyć cały proces przygotowania kawy, możemy wlać do zbiornika ciepłą lub gorącą wodę.
2. Następnie w dolnym pojemniku umieść sitko ze świeżo zmieloną kawą. Chociaż przygotowanie kawy moka nie wymaga dokładnego mielenia, zaleca się, aby kawa była zmielona o jeden stopień grubiej niż w przypadku espresso. Kawy powinno być tyle, aby po wyrównaniu była równa z górną krawędzią sitka, przy czym kawa nie powinna być ubijana.
3. Przykręć górny pojemnik i umieść tak przygotowaną kawiarkę na kuchence na średnim ogniu.. W przypadku kuchenki gazowej należy uważać, aby płomień nie sięgał poza krawędzie czajniczka, w przeciwnym razie kawa może się zbyt szybko zaparzyć, a nawet przypalić.
4. Po chwili para wodna zacznie przepychać się przez zmieloną kawę i trzpień aż do górnego pojemnika, z którego zacznie wypływać ekstrahowana kawa. Kawę parz przez około 1,5 minuty i zdejmij czajniczek z kuchenki tuż przed zakończeniem ekstrakcji, tj. gdy usłyszysz wyraźny dźwięk bulgotania. Nigdy nie czekaj, aż cała kawa wypłynie z dna naczynia. Po zakończeniu parzenia zdejmij garnek z kuchenki i podaj świeżą kawę moka.
Mimo że kawiarka została zaprojektowana tak, aby parzona w niej kawa smakowała identycznie jak espresso, nie do końca tak jest. Mimo że w kafetierze kawa przygotowywana jest pod ciśnieniem, tak jak espresso, to nie wystarczy, aby smak był identyczny. Niemniej jednak, wybierając odpowiednią kawę i stosując się do właściwych proporcji i procedur, możemy uzyskać wspaniały smak.
Aby uzyskać piękną, gęstą i przyjemnie gorzką kawę, idealną do picia rano lub po południu, warto sięgać po ciemniej palone mieszanki kawowe. Nasze mieszanki Gurmano i Duetto są idealne do przygotowania mocnej, gorzkiej kawy bez śladu kwasowości. Niemniej nasza brazylijska kawa Brasil Santos również nadaje się do przygotowania bardzo smacznej kawy z kawiarki, ponieważ jej jasne palenie sprawia, że smak jest bardziej subtelny i zróżnicowany.
W porównaniu z espresso kawa z kawiarki jest również mniej oleista i nie ma tak obfitej cremy. Z drugiej strony uzyskujemy wyrazisty smak, idealny do popijania na co dzień, a dzięki prostemu, szybkiemu i niedrogiemu przygotowaniu, każdy może sobie na nią pozwolić..
Nasza palarnia powstała w 2009 roku i od tego czasu podbiła serca wielu miłośników kawy nie tylko na Słowacji, ale i za granicą. Dzięki nagrodom w międzynarodowych konkursach Coffee Review (USA, 2013) i Great Taste (UK, 2019), nasza kawa znalazła się w gronie najlepszych europejskich kaw espresso, zyskując przy tym uwagę profesjonalnej publiczności i kawoszy. Krótko mówiąc, kawę prażymy z miłością.