Aeropress: Wynalazek, który zmienił świat kawy

Kawę można przygotować na wiele różnych sposobów, z których wiele jest tak starych, jak sama ludzkość. Jednak żaden z nich nie zdołał tak szybko podbić serc kawoszy, jak Aeropress.

Ekspres do kawy od utalentowanego wynalazcy zabawek

Aeropress to jeden z najnowocześniejszych sposobów parzenia kawy, opatentowany w 2005 roku przez amerykańskiego wynalazcę. Sukces tej „zabawki” jest tym większy, że została ona stworzona przez człowieka spoza świata kawy.

ojciec Aeropressu Alan Adler
Ojciec Aeropressu Alan Adler | Copyright: AeroPress Inc., 24.10.2019

Ojcem Aeropressu jest Alan Adler, utalentowany wynalazca i inżynier, który w latach 60. pracował w sektorze prywatnym nad naprawdę niezwykłymi rzeczami. Uczestniczył na przykład w pracach nad rozwojem łodzi podwodnych, systemów dla samolotów wojskowych i sterowania reaktorami jądrowymi. Przez pewien czas prowadził wykłady na temat czujników na Uniwersytecie Stanforda, a jako astronom amator wynalazł nawet nowy typ zwierciadła paraboloidalnego. Sławę zyskał jednak dopiero dzięki zabawce – latającemu kółku Aerobie, który my nazywamy Frisbee.

Niekończąca się ciekawość pana Adlera w naturalny sposób doprowadziła go do różnych, często niezwykłych, zainteresowań. A ponieważ zawsze szukał sposobów na ulepszanie rzeczy, jego hobby doprowadziło go do niezwykłych wynalazków. Dzięki temu dziś Alan Adler posiada ponad 40 patentów, a jego wynalazki są nadal wykorzystywane przez ludzi na całym świecie.

przygotowanie kawy przez Aeropress

Dlaczego powstał Aeropress?

Ale jak to się stało, że zawodowy wynalazca stworzył coś tak zwyczajnego, jak ekspres do kawy? Cóż, nawet inżynierowie są po prostu ludźmi, których dręczą zwykłe problemy. W tym konkretnym przypadku pan Adler martwił się, że nie może w domu przyrządzić kawy, z której byłby w pełni zadowolony. Zaczął więc myśleć o wynalazku, który łączyłby ekstrakcję kawy za pomocą grawitacji, jak w przypadku French Pressu, i ciśnienia, jak w klasycznej kawie espresso.

Kiedy jego pomysł na idealny ręczny ekspres do kawy przerodził się w słynny Aeropress, wielu uznało jego wynalazek za modę współczesnego designu. Kolejna metoda parzenia kawy, i to w dodatku od zabawkarza?! Jednak z biegiem czasu Aeropress okazał się wynalazkiem stulecia, a to wszystko dzięki smakowi, który ten ekspres potrafi wyczarować ze świeżo palonej kawy w ciągu kilku sekund.

poszczególne części Aeropressu

Z czego składa się Aeropress i jak właściwie działa?

Alternatywny ekspres do kawy Aeropress składa się z 3 części: cylindra, tłoka i sitka. Cylinder, który po zaparzeniu kawy zamykany jest plastikowym sitkiem, służy do zaparzania kawy. Po prostu wsypuje się do niego zmieloną kawę, zalewa wodą i miesza. Następnie na sicie umieszcza się filtr papierowy, a druga strona cylindra jest zamykana za pomocą tłoka i uszczelki. Stopniowe naciskanie tłoka w dół powoduje, że pod wpływem grawitacji i ciśnienia kawa wypływa bezpośrednio do filiżanki.

Kawa z Aeropressu może być przygotowywana dwoma podstawowymi metodami: klasyczną i odwróconą.

W metodzie klasycznej najpierw należy umyć papierowy filtr i umieścić go w sitku, które następnie wkręca się w plastikowy cylinder Aeropressu. Umieść Aeropress, stroną z sitkiem do dołu, na filiżance lub naczyniu, w którym chcesz zaparzyć kawę. Od góry do cylindra wsyp zmieloną kawę, zalej ją gorącą wodą i dokładnie wymieszaj. Następnie wystarczy włożyć od góry tłok i stopniowo go ściskać, aby kawa przelała się do filiżanki. Dzięki grawitacji proces ekstrakcji kawy do filiżanki rozpoczyna się niemal natychmiast, a następnie jest regulowany przez ciśnienie wytworzone przez naciśnięcie tłoka.

Majo zalewa kawę mieloną wodą

Metoda odwrócona – jak wskazuje jej nazwa – polega na umieszczeniu Aeropressu na nieściśniętym tłoku. Następnie wsypujemy zmieloną kawę do cylindra, zalewamy ją gorącą wodą i mieszamy. Potem wkręcamy sitko z przemytym filtrem, ostrożnie odwracamy Aeropress sitkiem w dół i dociskamy tłok, aby wydobyć kawę do filiżanki. Zaletą tej metody jest to, że mamy więcej czasu na przygotowanie kawy, ponieważ ekstrakcja odbywa się po odwróceniu Aeropressu.

Nie da się zaprzeczyć, że Aeropress został skonstruowany przez wynalazcę zabawki. W końcu parzenie kawy za pomocą Aeropressu dosłownie zachęca do eksperymentowania i zabawy. To właśnie różne kombinacje rodzajów kawy, jej ilości, grubości mielenia, temperatury wody i czasu parzenia sprawiają, że ta metoda przygotowywania kawy jest naprawdę wyjątkowa. Dzięki tej różnorodności kombinacji powstały Mistrzostw Świata i Polski w Aeropressie.

sitko Aeropressu podczas ekstrakcji kawy

Przygotowanie kawy w domu przez Aeropress

Chcesz w domu przygotować kawę Aeropressie? Wypróbuj Ethiopiu Dimtu Tero i zaparz kawę według naszej receptury:

Ilość kawy: 20g
Grubość mielenia: grubo – wielkość kryształków cukru
Temperatura wody: 80 °C
Metoda: odwrócona

1. Do Aeropressu nasyp 20 gramów świeżo zmielonej kawy.
2. Podczas 5 sekund nalej do Aeropressu 50 gramów wody.
3. Zalaną kawę dokładnie mieszaj przez 30 sekund.
4. Podczas kolejnej minuty dolej jeszcze 200 gramów wody.
5. Załóż sitko z przemytym filtrem, ostrożnie odwrócić Aeropress i przelej kawę do filiżanki w ciągu 30 sekund.

Wypróbuj nasze kawy afrykańskie w Aeropressie

  • Ethiopia Dimtu Tero

    Słodka jednorodna kawa charakteryzująca się owocowymi tonami jagód, poziomek i kwiatów.

    borówkyjagody
    truskawkitruskawki
    kwiatykwiaty
    59 
  • Kenya Tekangu Tegu

    Jasno palona, wyborowa kawa, która zachwyci Cię świeżymi tonami grejpfruta, kwiatów i malin.

    grejpfrutgrejpfrut
    kwiatykwiaty
    malinamaliny
    59