Tajemnica doskonałego espresso (część 1)

Mała filiżanka, wyrazisty aromat i niepowtarzalny smak. To espresso! Pyszny napój kawowy, który pobudza ciało i umysł, i jest uwielbiany przez ludzi na całym świecie.

Jak zrobić naprawdę smaczne espresso?

Chociaż istnieją bardziej nowoczesne podejścia do robienia espresso, według Specialty Coffee Association podstawą dobrego espresso jest 7-9 gramów drobno zmielonej kawy, 25-30 ml gorącej wody, ciśnienie 7-9 barów i podgrzana filiżanka do espresso. Ekstrakcja espresso powinna wynosić od 25 do 30 sekund, ale nie dłużej. Po 30 sekundach z mielonej kawy nie wydostają się już żadne oleje i substancje.

Oprócz samego przygotowania kawy espresso należy również kontrolować jakość surowców. Nawet najlepszy barista na świecie nie jest w stanie zrobić Ci smacznego espresso ze źle wypalonej, zwietrzałej kawy lub ze zbyt twardej wody pełnej chloru. Jakie są zatem czynniki, które wchodzą w proces przygotowania naprawdę smacznego espresso?

Jakość kawy i właściwa grubość mielenia

Jednym z głównych filarów naprawdę pysznego espresso jest jakość kawy, świeżość jej palenia i mielenia. Niezależnie od tego, czy wolisz jaśniejsze, czy ciemniejsze palenie, ważne jest, aby zawsze kupować świeżo paloną kawę. Dlatego zalecamy kupowanie kawy bezpośrednio od palarni, które podają dokładną datę palenia.

zmielona kawa w kolbie ekspresu

Oprócz właściwego przechowywania kawy ważne jest również, aby zawsze mielić ją bezpośrednio przed zrobieniem espresso. Podczas mielenia z ziaren kawy uwalniane są olejki eteryczne i gazy, które nadają espresso niepowtarzalny aromat i smak. Te oleje i gazy szybko wyparowują ze wcześniej zmielonej kawy, a sama kawa ulega zwietrzeniu.

RADA! Świeżość kawy można zachować na dłużej, wystarczy ją przechowywać w specjalnej próżniowej puszce Coffeevac.

Każda kawa ma swoje wymagania dotyczące grubości mielenia. Kawa espresso wymaga bardzo drobnego zmielenia. Jeśli masz zmieloną kawę na odpowiednią grubości, w ciągu 30 sekund do filiżanki powinno słynąć od 25 do 30 mililitrów kawy. Prawidłowo przygotowane espresso ma nie tylko wyjątkowy aromat, ale również pełną skalę tonów smakowych.

woda płynąca z kranu

Jakość wody i jej idealna temperatura

Ponieważ znaczną część espresso stanowi woda, jej jakość jest niezwykle ważna i ma znaczący wpływ na smak kawy. Zwykła woda z kranu jest zazwyczaj dość twarda, a w niektórych regionach kraju można w niej wyczuć nawet chlor. Dlatego idealna jest woda, która nie ma żadnego smaku ani zapachu.

Może Cię też zainteresuje: Przygotuj pyszną kawę we French Pressie!

Chociaż espresso przygotowuje się przy użyciu wody z wyższą temperaturą, może to być za mało. Niektórych niepożądanych smakowych właściwości wody nie da się usunąć nawet przez jej zagotowanie. Dlatego zalecamy użycie dzbanka z filtrem lub filtra przepływowego, które skutecznie z wody usuwają kamień, chlor i ewentualnie inne niepożądane substancje.

świeżo przygotowane espresso w szklance

Nie mniej ważna jest także temperatura wody. Chociaż bariści lubią eksperymentować z espresso, na ogół zaleca się, aby woda w ekspresie miała temperaturę pomiędzy 92 a 95°C. Zalecany stosunek kawy do wody to 1:2 (8 g do 16 g) lub 1:3 (8 g do 24 g).

Wysokiej jakości ekspres i młynek do kawy

Jeśli naprawdę chcesz mieć przygotowywanie espresso pod kontrolą, musisz trochę zainwestować. Na rynku dostępne są już półprofesjonalne domowe ekspresy kolbowe, których cena zaczyna się do 1000 zł. Ważne jest, żeby wybrany ekspres pozwalał kontrolować temperaturę wody, ciśnienie i najlepiej czas ekstrakcji.

RADA! W domu lub w podróży możesz mielić kawę za pomocą młynka ręcznego Hario Smart G.

Oprócz ekspresu do kawy należy również wybrać młynek, który zmieli kawę na wymaganą grubość. Także w tym przypadku rynek oferuje wiele rozwiązań w różnych przedziałach cenowych. Idealnym rozwiązaniem jest młynek elektryczny z żarnami, który zagwarantuje równomierne zmielenie ziaren bez niepożądanego podgrzewania kawy.

Przygotuj espresso, które będzie Ci smakować

Jeśli uważasz, że przygotowanie kawy espresso jest dla Ciebie zbyt skomplikowane, nie poddawaj się. Nie da się zrobić naprawdę smacznego espresso jednym naciśnięciem przycisku, a jedynie dzięki precyzyjnemu przygotowaniu. Zobaczysz, z czasem wyrobisz sobie rytuał parzenia i będziesz chciał eksperymentować. W espresso kryje się magia. Ręczne przygotowanie, świadome połączenie kilku czynników, przyniesie Ci nowe i nieoczekiwane doznania smakowe. Tu się ukrywa cała magia kawy espresso!