Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Darmowa dostawa
filiżanka kawy na gazecie

10 pytań o kawę bezkofeinową

Kawa bezkofeinowa w ostatnich latach zyskuje na popularności. Jednak nadal istnieje wiele pytań na ten temat. Postanowiliśmy podsumować odpowiedzi na najczęstsze z nich w krótkim blogu.

Jak pozbywa się kofeiny z kawy?

Chociaż metod usuwania kofeiny jest więcej, najczęściej stosuje się dwie metody. Pierwsza to metoda chemiczna, w której kofeina jest usuwana z ziaren za pomocą rozpuszczalników chlorku metylenu i octanu etylu. Druga to niechemiczna metoda usuwania kofeiny za pomocą wody, która nie pozostawia w kawie niepożądanych śladów zapachowych i smakowych, ani chemicznych pozostałości. Jednym z najskuteczniejszych jest opatentowany Swiss Water® Process.

Dlaczego warto zainteresować się tym, jak kawa jest pozbawiona kofeiny?

Im więcej mamy informacji na dany temat, tym lepsze decyzje możemy podejmować. I nie inaczej jest z kawą. Choć świadomość na temat kawy i jej produkcji rośnie z roku na rok, większość konsumentów wciąż nie wie, że może wybierać między kawą poddaną obróbce chemicznej a kawą poddaną obróbce niechemicznej. Jednak wiele badań pokazuje, że gdy konsumenci są informowani o metodach odkofeinowania kawy, zaczynają się nimi interesować i wybierają kawę przetworzoną bez chemikaliów.

Jak dowiedzieć się, jaką metodą została przetworzona kawa?

Jeśli dostępne są informacje o zastosowanej metodzie odkofeinowania, najlepszym sposobem na sprawdzenie, jaką metodą została usunięta kofeina, jest informacja na opakowaniu lub na stronie internetowej producenta. Jeśli palarnia kawy stosuje bezchemiczną metodę usuwania kofeiny, bardzo prawdopodobne jest, że umieści taką informację na opakowaniu kawy, ponieważ jest to jedna z jej przewag konkurencyjnych. Jeśli na opakowaniu nie ma informacji o sposobie odkofeinowania, można przypuszczać, że kawa została przetworzona chemicznie. W takim przypadku warto zapytać o metodę usuwania kofeiny bezpośrednio u producenta.

siesta coffee with great taste badge

Jakiej metody używacie do usuwania kofeiny z kaw Ebenica?

W naszej palarni do produkcji kawy bezkofeinowej używamy wyłącznie ziaren pozbawionych kofeiny przez szwajcarski proces wodny czyli Swiss Water® Process. Jest to opatentowana metoda usuwania kofeiny z kawy, która została opracowana jako alternatywa dla stosowania chemicznych rozpuszczalników chlorku metylenu i octanu etylu.

Firma Swiss Water, która opracowała tę metodę, z dumą twierdzi, że po smaku przygotowanych przez siebie kaw jest prawie niemożliwe, aby stwierdzić, że jest to kawa bezkofeinowa. Ma siedzibę w Kanadzie i dostarcza bezkofeinową zieloną kawę do 80 krajów na całym świecie. Ziarna nie są zatem pozbawiane kofeiny w naszej palarni, ale bezpośrednio w wyspecjalizowanym zakładzie w Kanadzie. My następnie ziarna kawy wypalamy i wykorzystujemy je do produkcji naszych kaw Zero, Mammie i Siesta.

Czy kawa bezkofeinowa może smakować tak samo dobrze jak kawa z kofeiną?

Oczywiście. Liczy się to, jakie ziarna są używane do jej produkcji, w jaki sposób są pozbawiane kofeiny i oczywiście w jaki sposób są palone. Jeśli kawa jest wytwarzana z wysokiej jakości wyselekcjonowanych ziaren, poddanych delikatnej obróbce bez użycia chemikaliów, a następnie z wyczuciem wypalona, może dostarczyć równie ciekawych doznań smakowych jak kawa z kofeiną.

Gdzie pije się najwięcej kawy bezkofeinowej?

Najwięcej kawy bezkofeinowej pije się w Europie – aż 35% jej światowego spożycia. Według British Coffee Association nawet 20 procent osób pijących kawę regularnie pije kawę bezkofeinową. Z całkowitej liczby filiżanek kawy wypijanej codziennie w Europie kawa bezkofeinowa stanowi nawet 12%. Biorąc pod uwagę te liczby, staje się oczywiste, że w menu każdej dobrej palarni, kawiarni czy restauracji nie powinno zabraknąć dobrej jakości kawy bezkofeinowej.

Dla kogo przeznaczona jest kawa bezkofeinowa?

Jeśli uważasz, że kawę bezkofeinową piją tylko kobiety w ciąży lub ludzie z chorobami serca, którzy muszą pilnować spożycia kofeiny, to się bardzo mylisz. Badania pokazują, że osoby pijące kawę bezkofeinową to również „zapaleni kawosze”, którzy dwukrotnie częściej wypijają 3 lub więcej filiżanek kawy dziennie w porównaniu z innymi osobami pijącymi kawę. Dlatego też kawa bezkofeinowa jest popularna również wśród osób, które lubią częściej cieszyć się kawą – nawet wieczorem.

W palarni kawy Ebenica zauważyliśmy ten trend kilka lat temu i dlatego wprowadziliśmy na rynek wyjątkową kawę Siesta o niskiej zawartości kofeiny, która ma o 50% mniej kofeiny w porównaniu do zwykłej arabiki.

mężczyzna w piżamie pije kawę o niskiej zawartości kofeiny

Dlaczego pijemy kawę bezkofeinową?

Zainteresowanie kawą bezkofeinową osiągnęło swój historyczny szczyt w 2021 roku – w czasie pandemii. Erin Reed, dyrektorka ds. marketingu w Swiss Water, dostrzega kilka możliwych powodów.

„Choć na początku pandemii wszystko na chwilę się zatrzymało, to już po kilku miesiącach zainteresowanie kawą bezkofeinową znacząco wzrosło. Osobiście uważam, a badania to potwierdzają, że powodem było to, że przez pierwsze miesiące w domu piliśmy za dużo kawy. Być może także po to, aby poradzić sobie z bezprecedensową sytuacją i zmniejszyć uczucie niepokoju. Ale potem ludzie zdali sobie sprawę, że to może nie być najzdrowsze rozwiązanie i zaczęli sięgać po kawę bezkofeinową – bo rytuał picia kawy jest taki sam niezależnie od tego, czy kawa zawiera kofeinę, czy nie”.

Potwierdzają to również badania, w których osoby pijące kawę stwierdziły, że zaczęły pić kawę bezkofeinową w celu poprawy jakości snu oraz zmniejszenia objawów nadmiernego spożycia kofeiny, do których zalicza się np. nerwowość. Kolejnymi czynnikami, które wpłynęły na zainteresowanie kawą bezkofeinową, była rosnąca świadomość metod produkcji, rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia oraz fakt, że klienci odkrywali nowe kawy bezkofeinowe o smaku, który im odpowiadał.

Czy kawa bezkofeinowa może zawierać kofeinę?

Tak, może – proces odkofeinowania nie może usunąć 100% kofeiny z ziaren. Normy dotyczące kawy bezkofeinowej określone w różnych krajach pozwalają na to, aby kawa oznaczona jako bezkofeinowa zawierała resztkową kofeinę. W krajach UE kawa oznaczona jako bezkofeinowa musi zawierać mniej niż 0,1% (1 mg/g) kofeiny. Zgodnie z wynikami badań laboratoryjnych nasze kawy Mammie i Zero zawierają nieco ponad 0,5 mg kofeiny na gram kawy (czyli zawierają około 0.05% kofeiny).

Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jeśli mówimy o kawie, która została zmodyfikowana metodą niechemiczną, jej właściwości zdrowotne są w dużej mierze porównywalne z kawą z kofeiną. Kawa poddana procesowi Swiss Water® jest pod tym względem idealnym wyborem. Kawa potraktowana w ten sposób nie zawiera pozostałości rozpuszczalników chemicznych i zachowuje unikalne smaki i właściwości kawy, w tym zawartość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Spróbuj naszych kaw bezkofeinowych

Wyborowe
ziarna

Świeżo
palona

Światowe
nagrody

Szybka
dostawa