

Lubimy pić kawę, mamy swój ulubiony smak, kochamy aromat pobudzający zmysły, przenoszący nas w egzotyczne miejsca, z których pochodzą wybrane ziarna. Czy to wystarczy? Potrzebujemy kolejne powody, żeby pić i delektować się kawą? Na przykład, co oprócz doskonałego smaku może Ci zaoferować nasza kawa Ebenica? Żeby Cię zadowolić dokładnymi informacjami, poddaliśmy nasze kawy badaniom laboratoryjnym.
Kawa jest produktem naturalnym, a dzięki dużej zawartości substancji bioaktywnych – przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, zalicza się do tzw. super żywności (superfood). Uważaj jednak – kawa kawie nierówna. Jeśli chcesz cieszyć się zróżnicowaną mieszanką prozdrowotnych substancji w filiżance kawy, koniecznie sięgnij po dobrą kawę wysokiej jakości, gdzie masz pewność, że została odpowiednio przetworzona, przechowywana i delikatnie wypalona. Kawa Ebenica spełnia wszystkie te cechy, a o jej wysokiej jakości świadczą wyniki ostatnio przeprowadzonych testów.
Kawa, jak każda żywność, powinna być regularnie badana pod kątem obecności substancji szkodliwych dla zdrowia, takich jak toksyny, pleśnie, salmonella czy rakotwórczy akrylamid. Nasze kawy zostały przetestowane przez firmę ALS, która należy do jednej z największych międzynarodowych sieci laboratoriów. Poza testami wymaganymi przez przepisy, na brak wyżej wymienionych substancji szkodliwych, zweryfikowaliśmy również obecność substancji korzystnych dla zdrowia w kawie Ebenica. Wyniki pozytywnie zaskoczyły nie tylko nas, ale także ekspertów firmy ALS.
„Uzyskane wyniki potwierdzają, że kawa z EBENICA COFFEE jest bardzo wysokiej jakości, a zawartość polifenoli znacznie przewyższa walory kawy brazylijskiej, która została uznana w wielu publikacjach za jedną z najlepszych kaw na świecie.”
Końcowy raport, ALS Laboratories
Ponieważ coraz więcej przyszłych mam i osób wrażliwych na kofeinę sięga po nasze kawy bezkofeinowe, zbadaliśmy również ilość resztkowej kofeiny w kawach Mammie i Zero.
Podczas gdy kofeinowe kawy Arabica (Colombia La Secreta i Brasil Santos) zawierają 12 000-14 000 mg kofeiny na 1 kg kawy, obie badane kawy bezkofeinowe miały resztkową zawartość kofeiny wynoszącą zaledwie około 525 mg na 1 kg kawy. W filiżance espresso przygotowanej z naszych kaw bezkofeinowych było tylko nieco ponad 4 mg kofeiny, co jest ilością naprawdę znikomą, jeśli chodzi o wpływ na ludzki organizm.
Wyjątkowo delikatna kawa bezkofeinowa, stworzona dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Oczaruje Cię kremowym kakaowym smakiem, uzupełnionym słodkimi nutami mirabelek i winogron.
Najbardziej znana kawa brazylijska z aromatem orzechów laskowych i przyjemnym smakiem czekolady.