

Angielski termin pour over jest używany jako określenie kawy przelewowej. Istnieje jednak kilka metod przygotowywania tej kawy.
Chociaż pour over oznacza dosłownie przelać, w świecie kawy jest to bardzo precyzyjna metoda przygotowywania kawy filtrowanej. Jest to metoda polegająca na stopniowym zalewaniu gorącą wodą świeżo zmielonej kawy umieszczonej w papierowym filtrze i powolnej ekstrakcji kawy do filiżanki umieszczonej pod podstawką filtra.
W przeciwieństwie do French Pressu lub klasycznej kawy zalewanej, często błędnie nazywanej kawą po turecku, w metodzie pour over ekstrakcja kawy nie odbywa się w całej ilości wody jednocześnie. Nowa i świeża woda jest stopniowo dodawana do warstwy zmielonej kawy, dzięki czemu uzyskuje się prawdziwie wszechstronną ekstrakcję danej partii kawy.
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz kawę przelewową przy użyciu Chemexu, czy V60, rezultatem jest zawsze doskonała w smaku kawa za niewielką cenę.
Mówi się, że za każdym sukcesem stoi wyjątkowa kobieta. Nie inaczej było w przypadku kawy przelewowej. Amelie Auguste Mellitta Bentz, która mieszkała w Niemczech na początku XX wieku, od dawna nie była zadowolona ze smaku swojej kawy. Była gorzka i unosiły się w niej fusy. Pewnego dnia wpadł jej do głowy pomysł, jak sprawić, by kawa smakowała lepiej. Wzięła mosiężną doniczkę, gwoździem zrobiła w niej kilka dziur i włożyła do środka kartkę papieru, którą wyrwała z zeszytu syna. Następnie do tego prowizorycznego urządzenia wsypywała kawę i zalała ją wodą. Najprawdopodobniej była zadowolona ze smaku uzyskanej w ten sposób kawy, ponieważ w czerwcu 1908 roku opatentowała zarówno papierowy filtr do kawy, jak i samą metodę jej przygotowywania. W ten sposób narodziła się firma Melitta, która działa do dziś.
Jeśli wolisz kawę o łagodniejszym smaku. W metodzie pour over na ekstrakcję kawy wpływa głównie grawitacja i ciężar wody. W przeciwieństwie do kawy espresso lub kawy z kawiarki, w przypadku których pracuje się głównie z ciśnieniem, kawa filtrowana ma łagodniejszy smak z zupełnie innymi nutami i ogólnie bardziej wodnistą konsystencję.
Lubisz eksperymentować ze smakiem kawy. Podobnie jak w przypadku większości alternatywnych metod parzenia kawy, nie należy rezygnować z eksperymentowania z kawą przelewową. Próbując poszczególne kawy i receptury, o których więcej napiszemy poniżej, możecie uzyskać dokładnie taką filiżankę kawy, na jaką macie ochotę.
Preferujesz łatwe i szybkie przygotowywanie kawy. W przypadku metody pour over nie jest potrzebny ekspres do kawy ani inne urządzenie zasilane energią elektryczną. Wszystko, czego potrzebujesz, to papierowe filtry, podstawka do filtra i filiżanka lub inne naczynie, w którym będziesz przygotowywać kawę. Można nawet przygotować kawę przelewową w podróży, a nawet w lesie, jeśli zagotujesz wodę nad ogniem.
Nie chcesz inwestować pieniędzy w drogi sprzęt. Wygodne i eleganckie serwowanie kawy zapewnia zestaw do zaparzania V60, który jest cenowo przystępny i zawiera wszystko, co jest potrzebne do parzenia kawy filtrowanej. Jeśli jesteś osobą dbającą o szczegóły i chcesz eksperymentować ze wspomnianymi recepturami, będziesz potrzebować również wagi i czajnika elektrycznego ze wskaźnikiem temperatury wody, która pomoże Ci zachować odpowiednie proporcje kawy do wody. Możesz jednak przygotować smaczną kawę filtrowaną bez nich, tak trochę na oko, i to za ułamek ceny.
Obecnie istnieje wiele urządzeń do parzenia kawy filtrowanej. Oprócz klasycznych urządzeń manualnych mówimy tutaj także o urządzeniach elektrycznych, które regulują temperaturę i przelewają gorącą wodę. Najbardziej znanymi na świecie ręcznymi przyrządami do parzenia kawy przelewowej są bezsprzecznie V60 i Chemex.
Chemex – Ten klejnot wzornictwa nie powstał wraz z pojawieniem się nowoczesnych trendów w kawie w XXI wieku, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. W tym roku Chemex obchodził 80-lecie powstania, jego autorem jest niemiecki chemik Peter Schlumbohm. Korpus Chemexu jest wykonany ze szkła borokrzemowego, a szyjkę zdobi drewniany „karczek”. W górnej części umieszcza się wielowarstwowy filtr, przez który następnie przygotowuje się przefiltrowaną kawę. Chemex można spotkać we wszystkich zakątkach świata, a o jego popularności świadczy fakt, że „wystąpił” na przykład w serialu telewizyjnym Przyjaciele czy w filmach o Bondzie.
Hario V60 – Japońska firma Hario została założona w 1921 roku, a jej główną działalnością była produkcja szkła do celów przemysłowych. Kiedy w 2005 roku firma wprowadziła na rynek model V60, rozpoczęła małą rewolucję w świecie kawy. Pełna nazwa tego urządzenia brzmi Vektor 60 i odnosi się do wielkości kąta, pod jakim skonstruowany jest dripper – podstawka pod papierowy filtr. Dripper, zazwyczaj wykonany z tworzywa sztucznego, ceramiki lub szkła, ma specjalne wypukłości, które ułatwiają odprowadzanie powietrza podczas ekstrakcji kawy. Cienki, delikatny filtr pozwala na szybszą ekstrakcję kawy, co podkreśla jej świeży i słodki smak.
Przygotowaliśmy naszą ulubioną recepturę na kawę filtrowaną parzoną przez V60, wykorzystaliśmy przy tym naszą kawę jednorodną El Salvador La Joya.
Ilość kawy: 16 g Grubość mielenia: grubo mielona Ilość wody: 200 ml Temperatura wody: 94 °C Czad przygotowania: 2 minuty 40 sekund
Kawa filtrowana, przelewowa lub pour over – niezależnie od tego, jak ją nazwiesz, jest to naprawdę świetny i niedrogi sposób parzenia kawy. Polecamy go z całego serca, zwłaszcza jeśli nie jesteś zagorzałym fanem espresso i lubisz trochę poeksperymentować. I choć instrukcje dotyczące parzenia kawy filtrowanej mogą na początku wydawać się skomplikowane, zaufaj nam – kawę z V60 lub Chemexa można przygotować w ciągu kilku minut. Na zdrowie!
Do zaparzenia kawy przelewowej zalecamy wybór kaw jaśniej palonych, jak na przykład nasze kawy jednorodne:
Single origin 100% Arabica z pełnymi tonami kakao, wanilii i słodkich cytrusów.
Słodka jednorodna kawa charakteryzująca się owocowymi tonami jagód, poziomek i kwiatów.
Jasno palona, wyborowa kawa, która zachwyci Cię świeżymi tonami grejpfruta, kwiatów i malin.